Seznam vsebine:

  1. Načrtujte baby shower korak za korakom 
  2. Darila za baby shower – darila za otroka in darila za mamo
  3. Praktična darila za otroka 
  4. Darila za bodočo mamico
  5. Darila DIY – darila iz srca
  6. Izkušnje in spomini v darilu

Sprva je bil baby shower priložnost za zagotavljanje podpore in nasvetov bodočim materam, zlasti v času, ko informacije o materinstvu niso bile tako dostopne kot danes. Z leti se je to praznovanje razvilo v bolj slavnosten in radosten dogodek. Zdaj je to priložnost ne le za izmenjavo nasvetov in izkušenj, temveč predvsem za svobodno praznovanje veselega pričakovanja novega družinskega člana. 

Načrtujte baby shower korak za korakom 

Baby shower najpogosteje organizirajo sestre, prijateljice in sodelavke ženske, ki pričakuje otroka. Idealen čas za organizacijo baby showerja je običajno v zadnjem trimesečju nosečnosti (okoli 7.-8. meseca nosečnosti), ko se bodoča mamica še počuti dobro, vendar je rojstvo otroka že precej blizu. 

Kako organizirate takšno zabavo in kakšna darila morate dati bodoči materi? Poglejmo!

  • Kraj dogodka – upoštevajte število gostov in želje bodoče matere. Baby shower lahko poteka v prijetnem, domačem vzdušju ali v bolj elegantnem in formalnem okolju, v najeti dvorani, kavarni ali restavraciji.
  • Vodilna tema zabave – navdih lahko črpate iz najljubših stvari, barv ali dejavnosti bodoče mamice ali pa se odločite za klasične otroške teme. Med priljubljenimi temami so modra in roza barva ter cvetlični motivi. Izbira določene teme vam bo pomagala uskladiti dekoracijo, vabila in meni. 
  • Vabila morajo odražati vzdušje dogodka in vključevati vse potrebne informacije: datum, kraj, čas in morebitne posebne zahteve za darila. Glede na želje in stopnjo povezanosti z udeleženci zabave lahko izberete papirnata ali elektronska vabila.
  • Dekoracije morajo slediti izbrani temi. Lahko se odločite za nakup pripravljenih dekoracij ali jih pripravite sami, kar bo zabavi dodalo osebno noto. 
  • Jedilnik za baby shower mora biti lahek, primeren za deljenje in enostaven za uživanje v družbi. Naročite catering ali se zgledujte po receptih za mini prigrizke, kot so sendviči, tortilje, sadna nabodala in sladice, kot so piškoti in kremne sladice v majhnih skodelicah. Na zabavi baby shower ne strežemo alkohola  – stavite na sveže sokove, zeliščne čaje in aromatizirane kave. Pri načrtovanju menija ne pozabite vključiti možnosti za vegetarijance, vegane in osebe z alergijami na hrano.

Sestavni del baby showerja so različne igre in izzivi. Odlično se bodo obnesle igre, kot so ugibanje otrokovega imena, pravočasno oblačenje lutke ali ustvarjanje smešnih pesmi o materinstvu. Če so med vašimi gosti izkušene mamice, bodo zagotovo želele deliti svoje misli o materinstvu – vzemite si čas tudi za to. Dobra ideja je tudi, da pripravite knjigo nasvetov za bodoče mamice… ne nujno resno! 

Darila za baby shower – darila za otroka in darila za mamo

Izbira darila za baby shower je odlična priložnost, da bodoči mamici pokažete, kako pomembna je za vas. Tukaj je nekaj idej za darila, ki ne vključujejo le praktičnih pripomočkov za dojenčka, temveč tudi darila in spominke, podarjene iz srca.

Infografika Pepco o baby shower

Praktična darila za otroka 

Darila iz te kategorije so vedno dobrodošla, zlasti če bodoče starše pripravijo na prihod novega družinskega člana in jim olajšajo skrb za malčka. 

  • Komplet za nego novorojenčka – vključno z nežnimi toaletnimi pripomočki, termometrom za kopanje in mehkimi brisačami.
  • Ekološke plenice za večkratno uporabo – izdelane iz visokokakovostnih materialov, nežne in varne za kožo ter okolju prijazne
  • Nosilka za novorojenčka – uporabna od prvih dni otrokovega življenja, saj olajša skrb za vašega malčka.
  • Igrače za dojenčka – dobro je izbrati igrače za dojenčke, ki spodbujajo in podpirajo otrokov razvoj, kot so mehka senzorična knjiga, senzorični bloki, grizala ali ropotuljice. 

Darila za bodočo mamico

Nosečnica si z nasmehom ogleduje barvite balone na zabavi baby shower

Baby shower ni le priložnost za praznovanje prihajajočega rojstva otroka, temveč tudi trenutek, ko poskrbimo za bodočo mamico. 

  • Darilna kartica za SPA – bodoči mamici bo omogočila trenutek sprostitve in počitka, da se lažje pripravi na zahtevno obdobje.
  • Elegantna torba za dojenčkove dodatke – funkcionalna in modna hkrati. Kupite lahko enega od najboljših modelov v tej kategoriji (npr. z velikim napisom »mama«) ali se odločite za naročilo osebne torbe. 
  • Knjige o materinstvu – polne praktičnih nasvetov in napotkov o skrbi za otroka. 

Darila DIY – darila iz srca

Darila, izdelana z lastnimi rokami, so osebna in edinstvena. Kakšno darilo lahko izdelate sami?

  • Ročno izdelani puloverji, kape, nogavice – ročno izdelana otroška oblačila iz mehke in za kožo varne preje (npr. bombaž ali merino).
  • Album za dojenčka – personaliziran album za mamo, v katerega lahko zapisuje pomembne trenutke in spomine.
  • Kvačkane igrače – mehke, varne in izdelane z ljubeznijo bodo lepo in edinstveno darilo.

Izkušnje in spomini v darilu

Darila iz te kategorije so odličen način, da bodočim staršem podarite nepozabne spomine ali dragoceno znanje. Univerzalna ideja za darilo ob baby showerju je bon za nosečniško slikanje. Lahko se odločite tudi za darilo staršem v obliki tečaja prve pomoči ali vabila na vrsto spletnih seminarjev o negi in vzgoji. Kakšne so vaše ideje za praznovanje baby shower?