Seznam vsebine:

  1. Katero hrano in pijačo lahko vzamete s seboj na piknik?
  2. Organiziranje piknika

Sproščujoč piknik je čudovita vizija, ki jo lahko uresničite na svojem vrtu, v parku ali na gozdni jasi. Ne glede na to, kje želite prirediti piknik, ne pozabite pripraviti nekaj dobrot. Kakšno hrano lahko vzamete s seboj na piknik? Katere pijače in kaj drugega vam lahko pride prav?

Katero hrano in pijačo lahko vzamete s seboj na piknik?

Obrok na pikniku ni nujno pretirano zapleten, vendar ne sme biti tudi preveč običajen – navsezadnje je piknik dogodek, ki temelji predvsem na uživanju hrane na prostem. 

Recepti za piknik:

  • Sendviči in bagete – te lahko pripravite doma in jih samo zapakirate v košarico za piknik. To so lahko preprosti sendviči s solato, pršutom, sirom in paradižnikom, pa tudi prefinjene bagete s humusom, kalčki in avokadom. Pomembna je kakovost izdelkov (kruh mora biti svež) in dobra izbira sestavin. 
  • Tortilje – odlične v svoji preprostosti kot hrana za piknik. Pripravite jih vnaprej in jih vzemite s seboj. Pripravite lahko tortiljo z zeliščnim sirnim namazom, lososom in hrustljavo ledeno solato. Druga ideja je tortilja, premazana z ajvarjem, napolnjena s koščki ocvrte klobase in kimčijem. Še eden predlog je tortilja s piščancem na žaru, česnovo omako in mešano solato. 
  • Poln krožnik prigrizkov – na primer različne vrste sira, klobas, oreščkov in drugih dodatkov, kot so olive, češnjev paradižnik in kisle kumarice. 
  • Premazi in omake s prigrizki – vnaprej pripravite humus, tzatziki in guacamole. S seboj prinesite tudi na palčke narezano zelenjavo (papriko, zeleno, olupljeno korenje) in palčke grissini, nachos in druge izdelke za namakanje. 
  • Limonada ali sadni čaj – nepogrešljiva na poletnih piknikih. Limonado in čaj je najbolje pripraviti samostojno in ju v steklenicah ali posebnem kozarcu s pipo vzeti s seboj. Za pripravo limonade potrebujete le nekaj limon, vodo in sladkor. Za popestritev lahko uporabite tudi limete. Čaj skuhajte iz svojih najljubših listov ali čajnih vrečk in mu nato dodajte sadni sok. 
  • Kava – lahko jo vzamete s seboj v termovki, da ne izgubi prave temperature.
  • Gazirane pijače in sadni sokovi – popestrijo vsak piknik. Tradicionalne oranžade, toniki in gazirane vode različnih okusov so odlični za gašenje žeje, sadni sokovi pa zagotavljajo vitamine in hranilne snovi.

Vse jedi za piknik je najbolje skuhati ali delno pripraviti doma, jedi in pijačo pa pakirati v ustrezno velike posode. Pri tem se odlično obnesejo posode za živila in pijače iz Pepco.

Organiziranje piknika

Košara za piknik za romantično večerjo na plaži ob reki

Uspešna zabava na prostem je odvisna od številnih stvari. Vreme je lahko ključnega pomena, vendar je prav tako pomembno, da izberete primerno prizorišče, datum in s seboj vzamete najnujnejše. 

Pri načrtovanju piknika ne pozabite:

  • Preverite vremensko napoved – tako veliko prej kot dan pred piknikom.
  • Izberite primerno lokacijo – pikniki niso dovoljeni kar povsod. Prepričajte se, da v parku ali gozdu, kamor se odpravljate, to ni prepovedano. 
  • Spakirajte potrebne stvari – piknik ni samo dobra hrana!

Infografika Pepco o igrah na pikniku

Kaj (poleg hrane) vzeti s seboj na piknik?

  • Odejo – težko si predstavljamo piknik brez odeje. To je lahko posebna odeja za piknik, ki bo odporna na vlago in umazanijo. Če ga nimate, se bodo obnesle tudi druge odeje in pregrinjala  – po možnosti v temnejši barvi.
  • Posode in jedilni pribor – na prostem ni treba žrtvovati udobja. Če želite, da bo obrok na prostem resnično spominjal na piknik, ga je dobro postreči na krožniku. Če se odločite za posodo za enkratno uporabo, izberite biološko razgradljivo posodo!
  • Robčke – majhne nesreče med uživanjem hrane se zgodijo tudi najbolj previdnim ljudem, zato je dobro, da imate vedno pri roki robček, s katerim si lahko obrišete usta, brado ali roke. 
  • Koš za smeti ali vrečko – to je zelo pomembno, saj na prostem morda ni koša za smeti ali pa je ta prepoln. 
  • Namizni prt – če želite, da je piknik bolj imeniten, vzemite s seboj namizni prt za zunanjo uporabo. Lahko ga položite na odejo in tako razdelite prostor na prostor za sedenje in prostor za serviranje obroka. 

Veliko ljudi se sprašuje, ali so košare za piknik res praktične in potrebne. Seveda je vse odvisno od modela takšne košare ter njene prostornine in vsebine. Nekatere košare so na voljo brez notranje opreme, večina pa ima vgrajene predale ali držala za krožnike in jedilni pribor – ti elementi so pogosto del opreme košare za piknik. 

Če radi organizirate piknike in pogosto uživate hrano na prostem, vam bodo košara za piknik, ustrezno velika odeja, posode za hrano in podobni dodatki zagotovo prišli prav. Na srečo njihove cene sploh niso visoke.