Seznam vsebine:

  1. Kako urediti sobo za otroka?
  2. Urejena otroška soba – shranjevanje igrač brez skrivnosti
  3. Kako urediti sobo za aktivnega otroka?
  4. Majhna otroška – veliki izziv 
  5. Osvetlitev otroške sobe
  6. Okraski – kako otroški sobi dodati oseben pečat

Ena od največjih otroških sanj je imeti svojo sobo, v kateri bi se lahko skrili pred svetom in med igro doživljali izjemne dogodivščine ali se prijetno spočili in sprostili. Urejanje otroške sobe ni nujno velik logistični ali finančni izziv – podajamo ideje, kako urediti otroško sobo in na kaj morate biti pozorni, če želite oblikovati prostor za učenje in igro.

Kako urediti sobo za otroka?

Načrtovanje otroške sobe lahko zaupate strokovnjakom, vendar je to draga rešitev. Odličen učinek lahko dosežete, če se tega lotite sami – samo poiščite navdih na spletu in prilagodite notranjo opremo starosti in interesom svojega otroka. 

Pri urejanju otroške sobe je dobro začeti z merjenjem prostora, oceno proračuna ter izbiro želene barvne sheme in estetike. Če to zahteva prostor, ga osvežite (na primer s pleskanjem ali tapetami) in nato nadaljujte s pohištvom. Ne pozabite, da je varnost pomembnejša od estetike, zato pohištvo in dodatke vedno izbirajte glede na starost otroka. 

Katero pohištvo ne sme manjkati v otroški sobi?

  • Udobna postelja – za majhnega otroka je vredno kupiti enojno posteljo polne velikosti. Če opremljate zelo majhno otroško sobo, razmislite o zložljivi postelji ali modelu, ki raste skupaj z otrokom. 
  • Omare –  omarice za oblačila ter knjižne police za knjige in igrače.
  • Miza ali pisalna miza – tudi če otrok še ne hodi v šolo, potrebuje prostor za sedenje med risanjem, slikanjem ali barvanjem.
  • Stol – ergonomski in prilagojen otrokovemu hrbtu, da mu bo ves čas udobno.

Število naprav in pohištva v otroški sobi ni nujno veliko – še posebej, če gre za majhno otroško sobo. V prostoru zagotovite mesto za ustvarjalno igro.

Infografika Pepco o opremljanju otroške sobe

Urejena otroška soba – shranjevanje igrač brez skrivnosti

Eden največjih izzivov, s katerimi se soočajo starši malčkov in najstnikov, je ta, da svoje otroke naučijo vzdrževati red v sobi. Če hočete zagotoviti, da v prostoru ne bo vladal kaos, se zanesite na nekaj preizkušenih rešitev, ki bodo otroku olajšale učenje in shranjevanje zakladov.

  • Kupite posode za igrače – to so lahko posebne posode za pohištvo ali škatle iz plastike oziroma kartona z možnostjo zapiranja. Take izdelke za priročno shranjevanje in urejanje prostora najdete v podjetju Pepco. 
  • Število in vrsto pohištva prilagodite otrokovim potrebam – ne ravnajte se po tem, kaj je modno, temveč po tem, kaj je praktično. Ali vaš otrok rad bere knjige? Potrebuje veliko polic za shranjevanje le-teh! 
  • Igrače, ki jih otrok trenutno ne uporablja, pospravite v škatle – ni nujno, da so vse igrače vedno na voljo in pri roki. Če se otrok z nekaterimi igračami igra zelo redko ali pa se z njimi sploh ne igra, je čas, da jih pospravite. 

Vprašanje organizacije knjig, neštetih igrač, ljubljenih plišastih igrač, iger, spominkov ali pripomočkov za slikanje in risanje je lahko velik izziv. Na srečo vam bodo pri tej nalogi pomagali pravilno izbrano pohištvo in pripomočki za shranjevanje iz Pepco. 

Kako urediti sobo za aktivnega otroka?

Urejanje prostora za otroka, ki najraje riše ali bere knjige, se zdi preprosto, še posebej v primerjavi z urejanjem prostora za otroka, ki kar poka od energije. 

Kaj vam lahko pride prav?

  • Postelja z lestvijo in toboganom – takšno pohištvo je na voljo v številnih variantah in različicah.
  • Stenska lestev, po kateri lahko vaš otrok spleza. Ne pozabite, da je treba zaradi varnosti neposredno ob njej postaviti majhno vzmetnico.
  • Mehka preproga – na njej lahko vaš otrok vadi salte, plese ali skoke.

Večja kot je soba za aktivnega otroka, bolje je, vendar lahko tudi na nekaj kvadratnih metrih ustvarite prostor, ki je bo kot nalašč za energično igro. 

Majhna otroška – veliki izziv 

Barvita otroška soba

Urejanje majhne sobe za otroka se zdi zelo težko, vendar lahko tudi v majhnem prostoru ustvarite prijetno, udobno in estetsko notranjost. Vse, kar morate storiti, je, da izberete prave barve, prostorno in primerno pohištvo ter uporabite nekaj preverjenih pristopov z uporabo Pepcove bogate ponudbe. 

V majhni otroški sobi se dobro obnesejo:

  • Svetle barve – takšne barve optično povečajo prostor. Izberite svetle odtenke sten in pohištvo v nežnih barvah. 
  • Večnamenske ali zložljive rešitve – pri urejanju majhne sobe za dekle lahko postavite toaletno mizico z ogledalom, ki se skriva v pultu, uporablja pa se lahko tudi kot pisalna miza.
  • Manj globoko pohištvo – zlahka kupite komode, knjižne police ali omare z manjšo globino od standardne. Tako boste udobno shranjevali igrače, ne da bi pri tem zavzeli veliko prostora. 

Pri urejanju otrokove sobe ne pozabite upoštevati njegovega individualnega okusa. Dekliška soba seveda ni nujno preplavljena z rožnatimi odtenki, prav tako ni nujno, da se oprema dečkove sobe navezuje na nogomet ali vesoljske ladje. Ne ravnajte se po stereotipih, temveč po resničnih interesih svojega otroka.

Osvetlitev otroške sobe

Izjemno pomemben element opremljanja otroške sobe je primerna osvetlitev, prilagojena otrokovi starosti. V različnih življenjskih obdobjih malčka so namreč potrebne različne moči in razporeditev svetlobe. 

  • V sobi novorojenčka in nekaj mesecev starega otroka se bodo dobro obnesle žarnice manjše moči in nočne svetilke v umirjenih in prijaznih barvah, ki se popolnoma ujemajo z ostalo opremo. 
  • V sobi starejšega malčka in aktivnega predšolskega otroka imajo daleč najpomembnejšo funkcijo zgornja luč in točkovne svetilke ter svetilke, ki jih je mogoče prižgati za risanje ali igro.
  • Ko vaš otrok doseže šolsko starost in začne vse več časa preživljati za pisalno mizo, morate poseči tudi po namizni svetilki

Dobro je, da v sobi poskrbite za več virov svetlobe in tako optično povečate majhen prostor.

Okraski – kako otroški sobi dodati oseben pečat

Bistveni del opreme vsake otroške sobe so različni dodatki in okraski, ki pogosto izražajo trenutne interese in strasti malčka. Ti predmeti dajejo sobi individualen in edinstven značaj. Mimogrede, otroške igrače in okraski za fantovske in dekliške sobe so Pepcova specialnost. 

Če sobi svojega otroka želite dodati oseben pečat, posezite po:

  • slikah, stenskih okvirjih in okraskih,
  • mehkih okrasnih blazinah,
  • odejah, pregrinjalih in preprogah,
  • posteljnina in blazine.

Vse te predmete najdete v trgovinah Pepco po odličnih cenah, tako da lahko otroško sobo opremite z okusom in udobno, ne da bi pri tem zapravili družinski proračun.