Seznam vsebine:

  1. Koledar nosečnosti po trimesečjih, teden za tednom
  2. Prvo trimesečje – prvih 12 tednov nosečnosti
  3. Drugo trimesečje – 14 naslednjih tednov nosečnosti
  4. Tretje trimesečje – zadnji tedni nosečnosti
  5. Priprava na rojstvo otroka 

Obdobje nosečnosti je v marsičem edinstveno. To ni le čas čakanja na rojstvo otroka, temveč tudi obdobje velikih sprememb v ženskem telesu. Naš koledar nosečnosti vam bo približal to temo. Informacije, ki jih vsebuje, vam omogočajo, da spremljate tekoče spremembe in se zavestno pripravite na rojstvo in poznejšo skrb za otroka.

Koledar nosečnosti po trimesečjih, teden za tednom

Nosečnost traja 9 mesecev, ki so razdeljeni na 3 trimesečja ali 41 tednov. Spodaj najdete ključne informacije o tem, kakšne spremembe se dogajajo v vsaki fazi nosečnosti.

Prvo trimesečje – prvih 12 tednov nosečnosti

  • Razvoj zarodka se začne v tretjem tednu nosečnosti. Kako je to mogoče? Nosečnost se šteje od prvega dne zadnje menstruacije. 
  • V tretjem tednu nosečnosti pride do oploditve in implantacije zarodka v maternični sluznici. Čeprav je zarodek v tej fazi velik manj kot pol milimetra, se v ženskem telesu že začnejo dogajati hormonske spremembe.
  • V naslednjih tednih prvega trimesečja je treba opraviti ginekološke preglede za potrditev nosečnosti in skrbeti zase. 
  • V drugi polovici prvega trimesečja se lahko pojavijo različna nosečniška nelagodja: slabost, občutek oteklih prsi, zaspanost. V tej fazi se že razvijajo otrokovi glavni organi in njegovo srce začne utripati. 

Prvo trimesečje nosečnosti je čas, v katerem morate poskrbeti zase, obiskati ginekologa v določenih terminih, opraviti predpisane preiskave in postopoma začeti zbirati predmete za novorojenčka. Pomembno je, da za to niso potrebna ogromna sredstva. V Pepco najdete pripomočke za dojenčke  po ugodnih cenah.

Infografika Pepco: Kaj kupiti za nosečnico?

Drugo trimesečje – 14 naslednjih tednov nosečnosti

V drugem trimesečju nosečnosti poteka dinamičen razvoj plodu. Med trinajstim in šestnajstim tednom nosečnosti je mogoče občutiti celo gibanje otroka. Običajno je pred dvajsetim tednom nosečnosti z ultrazvokom mogoče določiti tudi spol otroka. 

Žensko telo se v drugem trimesečju nosečnosti še naprej spreminja. Apetit se lahko poveča, veliko žensk pa v tem času zaradi rastočega trebuha in telesne teže občuti tudi nelagodje v hrbtu. To je pravi čas, da posežete po udobnih oblačilih – tudi po tipičnih nosečniških oblačilih. Takrat pridejo prav udobne trenirke, pajkice in obleke iz pletenin.

Tretje trimesečje – zadnji tedni nosečnosti

Razvijajoči se otrok še naprej raste in že začenja odpirati oči. Okoli 31.-34. tedna nosečnosti je otrok lahko že v položaju za rojevanje. Približni datum poroda je 40-41. teden nosečnosti, vendar je veliko odvisno od individualnih okoliščin. Zato je dobro, da imate v tej fazi že pripravljeno torbo za porodnišnico – če se izkaže, da se bo porod začel prej, boste tako pripravljeni.

Pozna nosečnost je običajno zelo vidna. Žensko telo je opazno spremenjeno – večji trebuh lahko povzroči nekaj težav pri sklanjanju. To je dober čas, da se nekoliko upočasnite, sprostite in poskrbite za svoje dobro počutje. Že zdaj se je dobro bolj potruditi, da imate pripravljeno vse, kar bo potrebno v otroški sobi. Za tovrstne nakupe vam ni treba potovati daleč in zapraviti veliko denarja. V Pepco vas čakajo odeje in pregrinjala, pripomočki za dojenčke, otroška oblačila in številni drugi pripomočki za nego vašega malčka. 

Priprava na rojstvo otroka 

Nosečnica ima na trebuhu otroške copate 

Nekateri ljudje začnejo pripravljati opremo za svojega otroka že v prvih tednih nosečnosti. Spet drugi z njo odlašajo skoraj do zadnjih dni nosečnosti. Pravzaprav je težko reči, kateri trenutek je najprimernejši za nakup otroških dodatkov, oblačil, posteljico ali zibelko. Pomembno je, da se s tem začnete ukvarjati v času, ki vam ustreza, in dovolj zgodaj, da vse opravite pravočasno pred porodom. 

Pepco ima široko ponudbo tako za  dojenčke in malčke, kot tudi za nosečnice. Z našo ponudbo poskrbite za svojo garderobo v celotnem obdobju nosečnosti. V naši ponudbi vas čakajo udobne ženske trenirke, pajkice, majice, perilo za dojenje in številni drugi izdelki. Če potrebujete tudi copate in haljo za porodnišnico, boste na naših policah našli tudi te izdelke po zelo ugodnih cenah. Nosečnost tako ali tako prinaša veliko izdatkov, zato za stvari, ki jih boste potrebovali le nekaj časa, kot so zgoraj omenjena nosečniška oblačila ali oblačila za dojenčke, ki jih bo otrok tako ali tako zelo hitro prerasel, ni vredno preplačevati. Obiščite Pepco in dopolnite svojo porodniško in novorojenčkovo opremo!