Seznam vsebine:

  1. Organizacija kuhinjskih omaric – praktična porazdelitev območij
  2.  Omembe vredne ideje za organizacijo kuhinje – načelo kuhinjskega trikotnika
  3. Izbira in ureditev predalov v kuhinji 
  4. Načini praktične uporabe kuhinjskih predalov
  5. Ideje za ohranjanje reda v kuhinji
  6. Urejanje kuhinjskih omaric in organiziranje shrambe

Dobra organizacija v kuhinji ni le osnova za red, temveč predvsem za ergonomsko delo med vsakodnevno pripravo obrokov za vso družino. Kaj je treba upoštevati pri urejanju kuhinje? 

Organizacija kuhinjskih omaric – praktična porazdelitev območij

Med osnovnimi načeli organizacije kuhinje je natančna razporeditev funkcionalnih območij. Njihova velikost je odvisna od velikosti prostora, vendar je v vsaki kuhinji priporočljivo ločiti naslednja območja: shranjevanje in priprava hrane, kuhanje in pomivanje. Kaj morajo vsebovati?

  • Območje za umivanje: vključuje omarico s pomivalnim koritom in po možnosti tudi pomivalni stroj. V omarici s pomivalnim koritom je dobro najti prostor za koš za smeti in za osnovna čistila. V omarici nad pomivalnim koritom je dobro namestiti stojalo za sušenje posod. 
  • Območje kuhanja: vključuje štedilnik s pripadajočimi omaricami ter pečico in drugo belo tehniko za kuhanje ali segrevanje hrane. Da bi bila organizacija kuhinje in območja za kuhanje čim bolj praktična, je dobro, da lonce in ponve, kuhinjske pripomočke in opremo shranite prav v tem območju – na primer v omarici pod plinsko ali indukcijsko kuhalno ploščo. 
  • Območje za shranjevanje in pripravo hrane: to je glavno in največje kuhinjsko območje.
    Vključuje hladilnik, omare in delovno površino. V njem je dobro shraniti živila, ki se najpogosteje uporabljajo, začimbe in dodatke ter pripomočke za pripravo jedi (deske za rezanje, jedilni pribor, krožnike). 

Dobro organizirana kuhinja s funkcionalno razporeditvijo območij je osnova za udobje pri vsakodnevni uporabi tega prostora. Red v kuhinji pomeni, da boste brez težav našli potrebne predmete in udobno uporabljali ta prostor.

 Omembe vredne ideje za organizacijo kuhinje – načelo kuhinjskega trikotnika

Ena od genialnih zamisli za udobno in ergonomsko ureditev kuhinje je uporaba tako imenovanega delovnega trikotnika. Na vsakem od njegovih vrhov je ključni del opreme (hladilnik, pomivalno korito in kuhalnik). V skladu z načelom kuhinjskega trikotnika morajo optimalne razdalje med temi napravami znašati:

  • med hladilnikom in pomivalnim koritom: 120–180 cm,
  • med pomivalnim koritom in kuhalnikom: 120–180 cm,
  • med hladilnikom in kuhalnikom: 120–250 cm.

Izbira in ureditev predalov v kuhinji 

Dobra organizacija predalov v kuhinji omogoči ergonomsko uporabo kuhinje in ohranjanje reda. Za shranjevanje v kuhinji velja eno pomembno pravilo: težke predmete hranimo v spodnjih omaricah, lažje pa v zgornjih omaricah. Posodo, pripomočke in živila lahko priročno shranjujete tako na policah kot v predalih – gre za vprašanje organizacije. 

  • Kuhinjske police – na njih lahko shranite več predmetov kot v predalih. Police so lahko zelo odporne na obremenitve. Vredno jih je izbrati za omare, v katerih bodo shranjeni težki in veliki predmeti (na primer bela tehnika)
  • Kuhinjski predali – te predale lahko izvlečete do konca, da lahko vzamete stvari zadaj, ne da bi morali prej vzeti stvari spredaj. Lahko so različno visoki in različno odporni na obremenitev.

Če želite največje udobje, za spodnje omarice izberite predvsem ali izključno predale. V nizkih predalih lahko shranite začimbe, jedilni pribor, različne drobne predmete in uporabne kuhinjske pripomočke. V visokih predalih so shranjeni posode, lonci in ponve ter pripomočki za peko in živilski izdelki. 

Infografika Pepco »Katere posode kupiti za kuhinjo?«

Načini praktične uporabe kuhinjskih predalov

Samo dejstvo, da so v kuhinjskih omaricah predali, ni dovolj, da bi govorili o dobri organizaciji kuhinje. Ključna je ustrezna ureditev znotraj predalov. Oglejte si odlične ideje za urejanje kuhinjskih omaric s predali:

  • Uporabite podlogo – za vsak kuhinjski predal velja kupiti mehko podlogo za posodo, skodelice in jedilni pribor. Kuhinja naj bi bila funkcionalna, zato ne gre brez nakupa nekaterih osnovnih dodatkov za predale, kot so podloge za jedilni pribor in ločevalniki.
  • Kupite ločevalnike, razdelilnike in druge pripomočke za shranjevanje – ne le da boste z njimi lažje razvrščali predmete, ampak bodo tudi preprečili, da bi se ti nenadzorovano premikali po predalu. V naših trgovinah Pepco boste našli vso opremo, ki jo potrebujete.
  • Živila shranjujte v košarah ali škatlah – ne bodo se prevračala, v kuhinji pa boste lažje vzdrževali red. Če se razlije kava, čaj ali olje, ti izdelki ne bodo takoj umazali notranjosti predala, temveč se bodo ustavili na škatli ali košari.

Ideje za ohranjanje reda v kuhinji

Ženska v kuhinji prikazuje kozarce za shranjevanje suhih živil

Dobra organizacija dela v kuhinji je temeljnega pomena za učinkovito uporabo bele tehnike, saj imamo vse na dosegu roke. Na kuhinjskem pultu naj bodo le najbolj nujne stvari, kot so kotliček, blok za nože ali posoda z začimbami. Poleg tega so dobrodošle košare ali stekleni krožniki za shranjevanje svežega sadja. 

Urejanje kuhinjskih omaric in organiziranje shrambe

Ne glede na to, ali imate na voljo ločeno shrambo ali pa živila shranjujete v kuhinji, suhe izdelke shranjujte v posebnih steklenih posodah za shranjevanje živil. V posodah s tesnimi pokrovi lahko hranite moko, kašo, testenine, riž, kavo ali čaj, ne da bi se bali, da vanje vdrejo živilski molji. 

V trgovinah Pepco lahko kupite prozorne ali barvne posode za hrano in pijačo, ki vam omogočajo, da imate svoje najljubše izdelke vedno pri roki. V naših trgovinah najdete kovinske pločevinke z navdihujočimi napisi ter številne kozarce in kozarčke za shranjevanje vaših najljubših prigrizkov in sladkarij.