Seznam vsebine:

  1. Osnovna načela za urejanje kuhinje
  2. Kuhinjska oprema – kaj potrebujete za kuhanje z užitkom?
  3. Kako izbrati krožnike, sklede in drugo posodo?
  4. Ploski in globoki krožniki ter sklede
  5. Porcelanske, keramične ali steklene servirne posode – katere izbrati?
  6. Stavite na komplet! Zakaj se splača kupiti komplet posode?
  7. Posode za hrano in pijačo – varno in priročno shranjevanje hrane
  8. Kuhinjski pripomočki? Ti predmeti ne smejo manjkati v vaši kuhinji!

V sodobni kuhinji se odličen dizajn združuje s funkcionalnostjo. Prava notranja zasnova, visokotehnološki aparati ter vrhunske posode in dodatki so najboljši recept za kuhinjo, v kateri je priprava obrokov pravi užitek. Kako ustvariti lepo in praktično kuhinjo v sodobnem slogu? Tukaj je nekaj predlogov!

Osnovna načela za urejanje kuhinje

Pri načrtovanju sodobne kuhinje je treba poseči po robustnih materialih in inovativnih rešitvah, ki se odražajo v estetiki in funkcionalnosti notranje opreme. 

Tukaj so ključna načela, ki vam bodo pomagala ustvariti popoln kuhinjski prostor.

  • Ergonomska razporeditev kuhinje mora olajšati vsakodnevna opravila, kot so priprava hrane, kuhanje in čiščenje. Razmislite o pravem številu in razporeditvi omaric in aparatov, da bodo lahko dostopni in priročni za uporabo. Če si ne morete predstavljati življenja brez kave – ustvarite kotiček za kavo, kjer bodo vsi pripomočki na dosegu roke. 
  • Izbira zaključnih materialov je ključnega pomena za ohranjanje vizualne stabilnosti vaše sodobne kuhinje. Poiščite materiale, ki so trpežni, enostavni za vzdrževanje brezhibne čistoče in privlačni. Najbolj priljubljena izbira za sodobno kuhinjo so nerjavno jeklo, steklo, visokokakovostni laminati ali naravni kamen. 
  • Kuhinjo razdelite na praktične cone: za pripravo hrane, kuhanje, shranjevanje in pomivanje posode. Tako bo prostor postal bolj ergonomičen in funkcionalen. Ne pozabite tudi na ustrezno osvetlitev vsake cone, kar bo povečalo udobje in varnost pri delu v kuhinji. 

Ne pozabite, da je ključ do popolne kuhinje iskanje ravnovesja med estetiko in praktičnimi rešitvami. Sodobna kuhinja je tudi prostor, ki je natančno prilagojen potrebam stanovalcev hiše – že v fazi načrtovanja analizirajte svoje potrebe, da jo bo mogoče personalizirati in prilagoditi individualnim pričakovanjem.  

Kuhinjska oprema – kaj potrebujete za kuhanje z užitkom?

Odprta kuhinjska omarica z začimbami v kozarcih

Da bi bilo kuhanje prijetno in učinkovito, je pomembno imeti pravo kuhinjsko opremo. Kje začeti? Seveda pri loncih in ponvah! 

Izbira pravih loncev in ponev je ključnega pomena za učinkovito kuhanje. Pomembno je, da so združljivi s tipom vašega štedilnika. Na primer, za indukcijske štedilnike potrebujete ponev z magnetnim dnom, za plinske štedilnike pa je idealna težja ponev, ki enakomerno porazdeli toploto. Dobro je imeti več ponev – različnih velikosti in vrst, na primer teflonsko za hrano, ki se zlahka prijema, in litoželezno za cvrtje pri visoki temperaturi. Pri sestavljanju kompleta loncev in ponev se odločite za posodo iz vrhunskih materialov, ki ne reagirajo s hrano.

Inovativni kuhinjski aparati, ki olajšajo kuhanje so sinonim za sodobno kuhinjo. Mikserji, mešalniki, pekači za vaflje, opekači, cvrtniki brez maščobe in žari so naprave, ki bistveno skrajšajo čas priprave hrane in olajšajo pripravo tudi najzahtevnejših jedi. Vredno je razmisliti tudi o nakupu večnamenskih naprav, na primer večnamenskih kuhinjskih robotov, ki v eni napravi združujejo več funkcij, s čimer prihranite ne le čas, temveč tudi prostor v kuhinji.

S pravo kuhinjsko opremo lahko kuhanje postane preprosto prijetno doživetje. Izbira loncev in ponvic ter posebnih naprav je odvisna od individualnih potreb in načina kuhanja.

Kako izbrati krožnike, sklede in drugo posodo?

Izbira krožnikov, skled in druge posode je pomemben vidik opremljanja kuhinje, ki določa praktičnost opreme in vpliva na estetiko postreženih jedi. Kako sestaviti komplet posode za kuhinjo? 

Ploski in globoki krožniki ter sklede

Različne vrste krožnikov in skled so v vsaki kuhinji nepogrešljive za serviranje različnih jedi. Plitki krožniki so idealni za serviranje večine jedi, od glavnih jedi do prigrizkov. Globoki krožniki so potrebni pri serviranju juh in drugih tekočih jedi, saj zagotavljajo, da omake in juhe ostanejo na krožniku. Po drugi strani so sklede vsestransko uporabne – od majhnih, ki so idealne za predjedi in omake, do velikih, ki so idealne za solate ali testenine. Izbira prave posode je odvisna od vrste in sloga hrane, ki jo strežemo.

Kuhinjski pripomočki v izvlečni omari

Porcelanske, keramične ali steklene servirne posode – katere izbrati?

Krožniki in sklede so lahko izdelani iz različnih materialov. Med najbolj priljubljenimi so: porcelan in keramika ter steklo. Kaj je značilno za te materiale?

  • Porcelan je simbol elegance in tradicije v namiznih aranžmajih. Na voljo je predvsem v elegantni beli barvi in z nežnimi okraski – odličen je tako za vsakodnevne obroke z bližnjimi kot za posebne priložnosti, kot so božične večerje ali rojstnodnevne pojedine. Med uporabo porcelana je potrebna previdnost in nežno ročno pranje!  
  • Keramika – je bolj odporna proti razbitju kot porcelan in je običajno tudi debelejša in težja. Keramika je na voljo v številnih vzorcih in barvah, zato je primerna za vsak slog kuhinje. Je odlična izbira za vsakodnevno uporabo, pa tudi za bolj formalne obroke. Večino keramičnih krožnikov in skled je mogoče pomivati v pomivalnem stroju, vendar vedno preverite priporočila proizvajalca. 
  • Steklo – vsestranski material, ki se dobro obnese v vseh vrstah prostorov. Steklo je enostavno za čiščenje in privlačno poudarja jedi. Steklena posoda je tudi bolj odporna na praske in madeže kot drugi materiali. Velika prednost steklene posode je, da jo je mogoče pomivati v pomivalnem stroju. 

Stavite na komplet! Zakaj se splača kupiti komplet posode?

Nakup kompletov jedilne posode je odličen način za zagotavljanje estetske usklajenosti v kuhinji in jedilnici. Komplet posode, ki je jedilnih posod oblikovno in barvno usklajen, ustvarja harmoničen in eleganten videz na mizi. Kompleti so tudi zasnovani tako, da jih je mogoče enostavno shranjevati in pomivati v pomivalnem stroju. Idealen komplet za serviranje je tisti, ki je prilagojen posameznikovim potrebam in navadam ter številu oseb v gospodinjstvu. 

Ne pozabite, da je posoda poleg funkcionalnosti tudi dekorativni element, zato je vredno izbrati kose, ki odražajo vaš osebni slog in se preprosto prilegajo vaši sodobni kuhinji. 

Posode za hrano in pijačo – varno in priročno shranjevanje hrane

Ženska stoji pred omaro z razvrščenimi kozarci in kuhinjskimi posodami

Trpežne posode za hrano in pijačo so nepogrešljiv pripomoček v vsaki kuhinji – olajšajo shranjevanje in podaljšajo svežino izdelkov. Uporabni so tako za shranjevanje ostankov hrane kot za pakiranje kosil za v službo ali šolo. 

Ločena kategorija so elegantne posode za shranjevanje izdelkov v razsutem stanju, kot so kava, čaj, sladkor ali testenine. Postavite jih lahko na kuhinjski pult ali na odprte police –  krasili bodo vašo kuhinjo, do njihove vsebine pa boste imeli enostaven dostop. 

Sodobne posode za hrano so lahko izdelane iz trpežne plastike, nerjavnega jekla in elegantnega stekla. Izberite tiste, ki se ujemajo z opremo vaše kuhinje, ne puščajo in jih je enostavno čistiti. Pozorni bodite tudi na njihovo varnost za zdravje, tj. ali v sestavi ni škodljivih snovi, ki bi lahko reagirale z živili.

Infografika Pepco: Kaj kupiti za sodobno kuhinjo?

ALT: Infografika Pepco: Kaj kupiti za sodobno kuhinjo? 

Kuhinjski pripomočki? Ti predmeti ne smejo manjkati v vaši kuhinji!

Majhni elementi so tisti, ki odločajo o funkcionalnosti vsake kuhinje. Pri nakupovanju opreme v tej kategoriji stavite na visokokakovostne kuhinjske pripomočke , ki jih odlikujejo trpežnost materialov, ergonomija ročajev in sodoben dizajn.

Tukaj je kratek seznam najpomembnejših kuhinjskih pripomočkov:

  1. Noži – odločite se za komplet nožev, po možnosti v priročnem stojalu. V kompletu naj bo vsaj 4-5 nožev, od velikega kuhinjskega noža, noža za kruh z nazobčanim rezilom do majhnih nožev za lupljenje zelenjave.
  2. Deske za rezanje – prilagodite jih svojemu slogu in individualnim potrebam. Sodobne deske so lahko izdelane iz različnih materialov – lesene deske so trpežne in estetske, plastične so enostavne za čiščenje, bambusove pa lahke in okolju prijazne.
  3. Žlice in zajemalke – Lesene so prijazne do posode, silikonske pa so odporne na vročino in vsestranske.
  4. Cedila, odcejalniki, lopatke, tolkači in metlice – priročni pripomočki, ki ne smejo manjkati v kuhinji! Nujno potrebne za cedenje testenin, zelenjave ali sadja, varno obračanje hrane, ki se cvre v ponvi, gnetenje krompirja in učinkovito združevanje tekočih sestavin. Na voljo so v različnih velikostih in barvah ter iz različnih materialov, kot je sodobna kombinacija lesa in silikona. 
  5. Strgalniki – z njimi enostavno naribate zelenjavo, sir ali čokolado. Na voljo so različne vrste strgalnikov, ki so lahko namenjeni za strganje določenih izdelkov (npr. sira), ali univerzalni strgalniki z različnimi tornimi površinami.
  6. Mehanski sekljalniki – omogočajo hitro sekljanje zelenjave, zelišč ali oreščkov.

S temi pripomočki je delo v kuhinji učinkovitejše in prijetnejše. 

Sodobna kuhinja je funkcionalna, estetska in v skladu z najnovejšimi trendi. Njena ureditev mora biti dobro premišljena in prilagojena individualnim potrebam uporabnikov. Seveda je končni videz sodobne kuhinje odvisen od individualnih želja in finančnih možnosti. Ne glede na izbrani slog je smiselno poskrbeti, da je kuhinja funkcionalna in estetska.