Seznam vsebine:

  1. Savoir vivre in postavljanje jedilnega pribora
  2. Kako postaviti pribor?
  3. Kako postaviti jedilni pribor za sladice?
  4. Kako zložiti jedilni pribor po jedi?
  5. Kateri jedilni pribor kupiti za dom?

V svetu namiznega bontona umetnost postavljanja jedilnega pribora ni le stvar tradicije, temveč tudi izraz spoštovanja in obzirnosti do gostov. Vešče postavljanje servirnih posod in pribora na mizo je ključnega pomena za ustvarjanje pravega vzdušja pri obrokih, od običajnih kosil do elegantnih večerij. 

Ta priročnik vas bo seznanil z načeli in tehnikami postavljanja pribora ter poudaril njihov pomen pri oblikovanju estetske in funkcionalne mize. Spoznajte skrivnosti te umetnosti, da bodo vaše zabave in slavnostne večerje postale bolj prefinjene in elegantne.

Postavljanje pribora se morebiti zdi otročje lahko in res ni težava, če želite na mizo postaviti le nož, vilice in žlico. Do zapletov pa pride, ko morate postaviti mizo, na kateri bo postreženo več jedi. Poznavanje pravil, po katerih je treba pribor postaviti na mizo, je del savoir vivre. 

Savoir vivre in postavljanje jedilnega pribora

Savoir-vivre je skupek pravil lepega vedenja, bontona in obnašanja, ki veljajo za primerna v določeni družbi. Zagotavlja pravila obnašanja v različnih življenjskih situacijah, od družabnih odnosov do obnašanja pri mizi in uradnega bontona.

Postavitev pribora je eden od vidikov savoir-vivre, ki je še posebej opazen v okviru namiznega bontona. Pravilna postavitev pribora na mizi je v kulturi prehranjevanja zelo pomembna. Ta umetnost vključuje sposobnost pravilne postavitve nožev, vilic, žlic in drugih namiznih pripomočkov glede na vrsto postrežene jedi in vrsto priložnosti. Velja pravilo, da se jedilni pribor razporedi v določenem vrstnem redu, običajno od zunaj proti sredini, odvisno od vrstnega reda jedi, ki se servirajo. Takšna postavitev gostom olajša uporabo pravega jedilnega pribora za vsak del obroka, poleg tega pa daje mizi eleganco in urejenost.

V kontekstu savoir-vivre postavljanje pribora ni le praktični vidik strežbe hrane, temveč tudi oblika socialne komunikacije, ki izraža spoštovanje do gostov in pozornost do detajlov. To je veščina, ki pomaga ustvariti prijetno vzdušje med skupnim obrokom, odraža pa tudi kulinarično kulturo in tradicijo. Naučite se, kako postaviti jedilni pribor, da ne boste storili družabnega faux pas. 

Infografika Pepco Kako urediti jedilni pribor za elegantno večerjo?

Kako postaviti pribor?

Ne glede na to, za kakšno priložnost gre, je vredno biti pozoren na to, kako je jedilni pribor postavljen na mizi. Če ne veste, kje začeti, je tu nekaj pravil, ki vam bodo zagotovo prišla prav.

Kaj moramo imeti v mislih? Prvič, večina ljudi je desničarjev, zato nož postavimo na desno stran, najbližje krožniku, vilice pa na levo. Desno, za nožem, v ospredje postavimo jušno žlico, še dlje, na zunanjo stran, pa jedilni pribor za predjed. Tako vilice vedno ležijo na levi strani krožnika, z zobmi obrnjenimi navzgor. Rezilo noža je vedno obrnjeno proti krožniku. 

Da bi si lažje zapomnili, kako postaviti jedilni pribor, se je treba zavedati, da je vrstni red jedilnega pribora odvisen od tega, katere jedi se postrežejo najprej – kot prvi se vedno vzame tisti jedilni pribor, ki je najbolj »zunaj«.

Dolga miza s posodami in jedilnim priborom

Kako postaviti jedilni pribor za sladice?

Verjetno se vam je že večkrat zgodilo, da ste povabili goste na sladico. Tudi v tem primeru obstajajo pravila, ki določajo, kako se postavi jedilni pribor. Vendar pa začnimo z nekaterimi osnovnimi informacijami. Pribor za sladice vključuje: žlice za kavo, vilice za torte, nože za sadje, lopatico za torte in druge dodatke glede na to, katera sladica se postreže.

Če boste postregli tipično sladico, ki jo lahko jeste z vilicami ali žlico, razporeditev pribora na mizi ne bo težka:

  • Čajna žlička mora biti postavljena nad krožnik in z glavo obrnjena v desno.
  • Vilice postavimo pod njo, njeni zobje pa morajo biti obrnjeni v levo.

Druženje ob mizi je pomembno. Zaradi hitrega tempa življenja so družinski obroki najboljša ali celo edina priložnost za miren pogovor. Enako velja za prijatelje. Takšen trenutek si zasluži posebno opremo, ki jo lahko zagotovo pričarate s pomočjo izdelkov, ki jih najdete v trgovini Pepco.

Mizica s posodami, svečkami in jedilnim priborom

Kako zložiti jedilni pribor po jedi?

Poleg tega, da veste, kako postaviti pribor na mizo, je koristno vedeti tudi, kako ga odložiti po obroku. Te informacije so še posebej koristne v restavracijah, kjer je način, kako je pribor postavljen, včasih znak za osebje, da je krožnik mogoče že odnesti.

Kako odložite pribor na krožnik, ko za trenutek prenehate jesti, in kako, ko je obroka konec?

  • Če boste z obrokom nadaljevali, pribor položite na krožnik tako, da se med seboj križata.
  • Ko je obrok končan in lahko osebje odnese krožnik, je treba jedilni pribor postaviti vzporedno drug ob drugega, tako da so ročaji obrnjeni v smeri »5:20«. 

Kot lahko vidite, je tudi polaganje pribora na krožniku med obrokom način komuniciranja z osebjem – zlasti v restavraciji ali na elegantnih zabavah. Ta pravila pa ne veljajo v bistro barih ali kavarnah.

Ali in kako lahko jedilni pribor položite na robček? To vprašanje si zastavlja veliko ljudi, ki ne želijo narediti napake v restavraciji ali na zabavi. Vendar pa velja naslednje pravilo: jedilnega pribora sploh ne smemo postaviti na robček, če je že v uporabi. Ni elegantno, če umazane žlice ali vilice položite na robček ali na namizni prt. 

Postavljena miza: krožniki, sklede, jedilni pribor

Kateri jedilni pribor kupiti za dom?

Tudi v hiši s 3-4 osebami se vedno splača imeti večji komplet pribora Zakaj? Zagotovo za obiske prijateljev ali družine. Dodatno število vilic, nožev ali žlic pride prav tudi, če posode pomivate le enkrat na dan in ne sproti. Večji komplet jedilnega pribora je preprosto praktičen, in to na več načinov!

Če želite kupiti komplet jedilnega pribora za svoj dom, morate upoštevati nekaj stvari:

  • Kakšen slog vam je všeč – v trgovini Pepco najdete minimalistični jedilni pribor, retro pribor z lesenimi ročaji in številne druge sloge.
  • Koliko denarja imate –  ni nujno, da je lep jedilni pribor drag. Vendar to ne spremeni dejstva, da morate nakupovanje začeti tako, da ugotovite, koliko si lahko privoščite.
  • Od tega, ali pribor pomivate ročno ali v pomivalnem stroju, je odvisno, ali je izbrani model jedilnega pribora primeren. 

Pri nakupu jedilnega pribora razmislite, ali vaš komplet vsebuje osnovne stvari, kot so žlice, vilice, noži in žličke, ali pa naj vsebuje tudi stvari, kot so lopatka za pecivo, zajemalka, žlice za solato in drugo. Čeprav se večina dodatnega jedilnega pribora uporablja predvsem za večja srečanja, ga je vredno imeti in vedeti, kako razporediti pribor na mizi. 

Umetnost postavljanja jedilnega pribora ni le spretnost, temveč oblika umetnosti, ki vsakemu praznovanju doda eleganco in prefinjenost. Z učenjem in uporabo načel namiznega bontona lahko ne le navdušimo svoje goste, temveč tudi ustvarimo prijetno in udobno vzdušje med obroki. Ne pozabite, da pravilna postavitev pribora in servirnih posod na mizo ni le stvar estetike, temveč tudi izraz spoštovanja in skrbi za dobro počutje gostov. 

V trgovinah Pepco si prizadevamo za zagotavljanje praktičnega znanja, ki bo vsakomur omogočilo, da postane mojster v umetnosti postavljanja namizne posode, ne glede na priložnost. Vabimo vas, da raziščete našo ponudbo in odkrijete vse več načinov za izboljšanje svojih veščin namiznega bontona.