Seznam vsebine:

  1. Tabela velikosti otroških oblačil v trgovinah Pepco
  2. Tabela velikosti za otroška oblačila je uporabna tudi, ko kupujete oblačila za darilo.
  3. Kako določiti velikost otroških oblačil?
  4. Temu se izogibajte pri izbiri velikosti otroških oblačil!
  5. Kako razumeti velikosti oblačil za otroke?

Imate težave z določanjem velikosti otroških oblačil in ste v dvomih, kakšno število otroških čevljev izbrati? Ne skrbite! Pripravili smo posebno tabelo, ki vam bo pomagala razjasniti morebitne dvome o tem vprašanju. 

Spodaj boste našli tudi veliko nasvetov, ki vam bodo pomagali pri nakupu oblačil in obutve za otroke v različnih starostnih obdobjih. Ne pozabite, da je vsak otrok drugačen in ima drugačne potrebe. Kar je primerno za enega, ne bo nujno všeč drugemu, vendar… pojdimo k stvari!

Tabela velikosti otroških oblačil v trgovinah Pepco

Najboljši in najprimernejši način za določanje velikosti otroških oblačil je uporaba tabele velikosti. Ta vam bo povedala, za kakšno višino in starost je primerna določena velikost oblačila. 

Ne pozabite, da je lahko telesna zgradba vsakega otroka nekoliko drugačna. Nekateri otroci so zelo drobni in kljub starosti potrebujejo oblačila in čevlje manjših velikosti. Po drugi strani pa so drugi višji, nekoliko bolj okrogli in zelo gibčni, zato bodo morda potrebovali nekoliko večja oblačila, kot je navedeno v naši tabeli velikosti.

Tabela velikosti za otroška oblačila je uporabna tudi, ko kupujete oblačila za darilo.

Prikazana tabela velikosti otroških oblačil je zelo uporabna ne le za starše, temveč tudi za ljudi, ki želijo izbrati oblačila, spodnje perilo ali čevlje za darilo. Takšne izbire so najpogostejše pri darilih za posebne priložnosti –  krst, rojstni dan, praznovanje enega leta. Dojenčki se ne bodo igrali z zapletenimi igračami, poleg tega še ni znano, kakšne so njihove najljubše barve, vzorci ali zgodbe. Kosi oblačil iz Pepco so zato odlična ideja za darilo!

Infografika Pepco: Velikosti otroških oblačil

Kako določiti velikost otroških oblačil?

Uporaba preglednice velikosti ni vse, kar je treba upoštevati. Pri nakupovanju imejte v mislih nekaj pomembnih načel:

  • Dojenčki rastejo zelo hitro, zato ni priporočljivo kupovati oblačil »ravno prav« – še posebej ne tistih za darila.
  • Majhni otroci se pogosto umažejo in njihova oblačila je treba pogosto prati. 
  • Tabela velikosti otroških oblačil je le izhodišče – vedno upoštevajte dejansko višino in težo svojega otroka. Vsak otrok se razvija individualno in velikost, ki je predlagana glede na starost ali višino, ni vedno ustrezna.
  • Pri nakupu oblačil za otroka, starega nekaj let, upoštevajte, da je tudi on še vedno v obdobju rasti in potrebuje kar nekaj oblačil za preoblačenje – zabava pogosto pomeni madeže na hlačah, nogavicah in majicah. 
  • Več denarja lahko prihranite tako, da v trgovini Pepco kupite tudi malo večja oblačila – na primer malo predolge hlače lahko zavihate ali celo zapnete, tako da jih bo otrok lahko nosil dlje časa.

Pred nakupom oblačil ali obutve za otroka si oglejte velikosti otroških oblačil v tabeli in se prepričajte, da naročate pravi izdelek. Če dvomite, se lahko vedno skupaj z otrokom odpravite v Pepco na morebitno pomerjanje.

Temu se izogibajte pri izbiri velikosti otroških oblačil!

Deček v omari

Katere so najpogostejše napake pri določanju velikosti otroških oblačil? Predvsem nakup prilegajočih se oblačil za dojenčke in malčke – otroci pri tej starosti tako hitro rastejo, da se lahko takšna oblačila že po nekaj nošenjih izkažejo za pretesna. Na katere druge napake morate biti pozorni?

Oblačila za punco ali za dečka ne smejo biti prevelika – medtem ko se nakup premajhnih oblačil običajno zgodi po pomoti, je nakup preohlapnih hlačk lahko nameren, vendar takšna oblačila niso le neprijetna za otroka, temveč lahko celo ovirajo njegovo gibanje. 

Pomemben dejavnik je tudi sestava oblačil – tudi ta ima velik vpliv na izbiro prave velikosti. Če kupujete zračna oblačila za dečka ali deklico iz 100 % bombaža, morate skrbno izbrati velikost, saj se oblačila ne raztezajo preveč. Če so v sestavi tkanine elastična vlakna (običajno elastan), se material bolje prilega otroškemu telesu. 

Oblačila in spodnje perilo se morajo prilegati, vendar ne smejo biti tesni. Enako velja za čevlje, ki, če so slabo prilegajoči, ne povzročajo le neudobja med nošenjem, temveč negativno vplivajo tudi na učenje hoje, zgradbo otrokovega stopala in njegovo gibanje.

Kako razumeti velikosti oblačil za otroke?

Nakupovanje otroških oblačil in čevljev lahko predstavlja težavo – izbira je velika, poleg tega pa morate izbrati pravo velikost. Ko z otrokom nakupujete osebno, se lahko v kabinah za preoblačenje prepričate, da vam vnaprej izbrane velikosti otroških oblačil res pristajajo. Pri spletnem nakupovanju uporabite tabelo velikosti. 

Velikosti otroških oblačil se nekoliko razlikujejo od tistih v tabeli velikosti za odrasle – v tabeli verjetno ne boste našli velikosti S, M in L, temveč povsem drugačne oznake. Katere?

  • Velikost – na primer 80, 86 ali 110.
  • Starost – na primer 9-12 mesecev.
  • Višina – na primer 74-79 centimetrov. 

Na nekaterih etiketah in tabelah velikosti oblačil so lahko navedene vse te oznake ali le nekatere od njih. Velikosti otroških oblačil je enostavno prebrati – zapomnite si, da je številka velikosti (na primer 80) vedno za eno višja od otrokove največje predvidene višine (v centimetrih). 

Na primer: oblačila velikosti 80 so primerna za otroke, ki so visoki od 74 do 79 centimetrov. Za otroka, ki je visok 83 centimetrov, pa je priporočljivo kupiti oblačilo velikosti 86. 

Upamo, da vam bodo naši nasveti in tabela pomagali pri izbiri velikosti otroških oblačil, ki bo vašemu otroku popolnoma ustrezala!