Seznam vsebine:

  1. Načrtujte svojo jedilnico od začetka
  2. Dekoracije, dodatki in posoda za jedilnico
  3. Barva in slog v jedilnici - navdih
  4. Miza in stoli – srce vsake jedilnice
  5. Kako izbrati mizo za jedilnico? 
  6. Kako izbrati stole za jedilnico?
  7. Razsvetljava jedilnice – poskrbite za funkcionalnost in dobro vzdušje

Pri urejanju jedilnice je treba razmisliti o številnih vidikih, od izbire pravega pohištva do razsvetljave, dekoracije in dodatkov. S pravilno ureditvijo tega prostora lahko ustvarite prostor, ki ni le čim bolj funkcionalen, temveč tudi prijeten in navdihujoč. Oglejte si naše ideje za jedilnico in ustvarite svoj prostor za družinsko pogostitev. 

Načrtujte svojo jedilnico od začetka

Načrtovanje jedilnega prostora je ključni korak pri ustvarjanju funkcionalnega in prijetnega prostora za skupno uživanje hrane. Kako oceniti razpoložljivi prostor in ustrezno prilagoditi opremo?

  1. Natančno izmerite prostor, namenjen jedilnici. Poleg tlorisne površine upoštevajte tudi višino stropa, lokacijo vrat in oken ter druge fiksne elemente, kot so kamini ali niše.
  2. Upoštevajte, kako veliko skupino ljudi želite redno gostiti za mizo. Ali se bo jedilnica uporabljala predvsem za družinske obroke ali za večja praznovanja?
  3. Načrtujte optimalno postavitev pohištva. Poskrbite, da bo okoli mize dovolj prostora za stole – med robom mize in steno mora biti najmanj 90 cm prostora (za lažje vstajanje in sedenje), razdalja med stoli pa mora biti najmanj 60 cm (šteto od sredine stolov). 
  4. Če nameravate v jedilnico postaviti dodatno pohištvo, na primer vitrino s posodo ali komodo, ne pozabite pred njimi pustiti dovolj prostora – vrata in predali se morajo prosto odpirati. 

Ne pozabite, da lahko z uporabo ogledal, ustrezne osvetlitve in svetlih barv optično povečate prostor, zaradi česar je jedilnica videti večja in bolj odprta.

Infografika Pepco o elegantni jedilnici

Dekoracije, dodatki in posoda za jedilnico

Za začetek izberite zavese in preproge, ki se ujemajo z barvno shemo in slogom jedilnice. Dekoracije, ki bodo notranjosti dodale značaj, so svečniki in sveče ter zelene rastline. 

Na mizah v jedilnici se lahko pojavijo prti, tekači in podloge

  • namizni prti – idealni za ustvarjanje elegantnega videza mize za posebne priložnosti. Izberite tkanine, ki jih je enostavno čistiti in se ujemajo s slogom vaše jedilnice.
  • tekači in podloge – so odlične za vsakodnevno uporabo, jedilnici dodajo barvo in ščitijo mizno ploščo. 

Namizna posoda je ključna oprema v vsaki jedilnici. Izberite skodelice in kozarce, krožnike in jedilni pribor, ki se bodo dobro ujemali s slogom notranjosti in ustrezali individualnim željam gospodinjstva. Koristno je imeti pri roki tudi praktične pripomočke za strežbo, kot so deske za sir, vrči in sklede. 

Ne pozabite, da morajo dekoracije in dodatki dopolnjevati jedilnico in ne prevladovati v njej. Pri izbiri upoštevajte načeli zmernosti in harmonije, da ustvarite skladen in prijeten interier.

Barva in slog v jedilnici – navdih

Izbira pravega sloga in barvne sheme je nepogrešen del opremljanja jedilnice, ki pomembno vpliva na vzdušje in značaj prostora. 

Najbolj priljubljeni slogi so moderni, skandinavski in rustikalni. Za jedilnico v modernem slogu so značilne čiste linije, minimalizem in večinoma nevtralna barvna paleta. Skandinavski slog odlično združuje funkcionalnost in naravno lepoto. V njem prevladujejo svetle pastelne barve, naravni les in preproste, a elegantne oblike. Rustikalni slog je idealen za ljubitelje toplega in tradicionalnega notranjega oblikovanja. V tem slogu prevladujejo naravni materiali, kot so les, ratan, protja in kamen, ter tople, zemeljske barve s pisanimi poudarki. 

Barve v notranjosti so odgovorne za ustvarjanje vzdušja. Svetle, tople barve lahko jedilnico naredijo prijetno, medtem ko hladni odtenki in sive barve dajejo sodoben, eleganten občutek. Vredno je eksperimentirati s kontrastom in barvami. Na primer, temno pohištvo je lahko videti osupljivo ob svetlih stenah, barviti dodatki pa lahko poživijo nevtralen prostor. Ne pozabite, da se barvna shema jedilnice ujema s preostalim domom, da ustvarite skladno celoto in harmoničen pretok med prostori.

Miza in stoli – srce vsake jedilnice

Miza in sivi stoli v sodobni jedilnici v stanovanju

Ključ do udobne in praktično opremljene jedilnice je seveda dobro izbrana miza in stoli. 

Kako izbrati mizo za jedilnico? 

Izberite velikost mize, ki ustreza velikosti jedilnice in številu oseb, ki jih običajno gostite doma. Ne pozabite pustiti dovolj prostora okoli mize – zelo pomembno je, da lahko prosto odmaknete stole in da se ljudje okoli mize prosto gibljejo! 

Oblika mize se mora ujemati z obliko jedilnice. Okrogle mize so idealne za manjše prostore in spodbujajo k pogovoru, pravokotne pa se bolje obnesejo v večjih prostorih. Izbira materiala je odvisna od sloga notranjosti in vzdušja, ki ga želite ustvariti. Lesene mize prinašajo toplino in naravnost, steklene mize lahkotnost in modernost, kovinske mize pa dajejo aranžmaju industrijski pridih.

Kako izbrati stole za jedilnico?

Izberite udobne stole z ergonomskimi sedeži in nasloni. Stoli se morajo ujemati s slogom mize in celotne jedilnice – lahko se odločite za ujemanje materialov in barv ali pa ustvarite zanimiv kontrast. Prepričajte se, da so stoli ustrezne višine – idealno bi bilo, če bi bilo med mizno ploščo in sedežem stola približno 30-40 cm prostora. Prav tako bodite pozorni na njihovo kakovost in zaključek, kar se bo odrazilo v enostavnem vzdrževanju stolov. 

Razsvetljava jedilnice – poskrbite za funkcionalnost in dobro vzdušje

V majhni jedilnici zadostuje glavna razsvetljava v obliki viseče svetilke (po možnosti približno 75-90 cm nad mizno ploščo) ali lestenca. Ta vrsta razsvetljave ponuja močno, a razpršeno svetlobo, ki učinkovito osvetljuje celoten prostor. V večjih prostorih je dobro uporabiti več svetlobnih virov, da bi jedilnici zagotovili želeno funkcionalnost in vzdušje. Poleg glavne razsvetljave se lahko v notranjosti pojavi tudi točkovna razsvetljava (npr. svetlobni paneli, trakovi LED, svečniki) in funkcionalna razsvetljava (npr. namizne svetilke na komodi ali reflektorji v obliki stenskih svetilk). 

Ne pozabite, da mora biti razsvetljava nameščena tako, da enakomerno osvetljuje celoten prostor, pri čemer se izogibajte sencam in bleščečim svetlobnim točkam.

Ne pozabite, da mora jedilnica odražati vaš osebni slog in potrebe. Ne glede na to, ali imate raje minimalističen pristop ali bogato dekoracijo, je pomembno, da ustvarite prostor, ki je primeren za deljenje obrokov in pogovore. Skrbno izbrano pohištvo, osvetljava in dekoracija lahko jedilnico spremenijo v srce doma, kjer se družina in prijatelji lahko zbirajo in uživajo v skupnem druženju.