Seznam vsebine:

  1. Ključna načela metode BLW –  neodvisnost, samostojnost, družinski obroki
  2. Prednosti uporabe metode BLW pri uvajanju goste hrane
  3. BLW mora biti varno! Kako uvajati gosto hrano?
  4. Kako začeti? Prvi koraki v BLW

BLW (Baby-Led Weaning) je inovativen pristop k uvajanju goste hrane, ki je vse bolj priljubljen po vsem svetu. BLW dobesedno pomeni “baby-led weaning” in pomeni, da lahko malčki sami raziskujejo in jedo gosto hrano, namesto da jih z žlico hrani nekdo drug. Ta način hranjenja otroku omogoča, da sam nadzoruje, kaj in koliko poje, ter ga spodbuja k raziskovanju različnih okusov, tekstur in oblik hrane.

Ključna načela metode BLW –  neodvisnost, samostojnost, družinski obroki

Tradicionalno uvajanje goste hrane pogosto vključuje dajanje kaše ali poltekoče hrane dojenčkom z žlico. Pri tem pristopu starši nadzorujejo, kaj in koliko otrok poje, kar lahko omeji otrokovo izkušnjo prehranjevanja. BLW je nasprotje teh tradicionalnih metod! Pri tem je otrok aktiven udeleženec pri obroku, saj sam odloča o tempu in načinu prehranjevanja ter izbiri zaužite hrane. 

Metoda BLW temelji na nekaj osnovnih načelih:

  • Samostojno prehranjevanje – glavna ideja metode BLW je omogočiti otroku, da samostojno uživa gosto hrano. Dojenčke spodbujamo, da hrano prijemajo z rokami in jedo v svojem ritmu. To pomaga razvijati motorične spretnosti, poleg tega pa se uri tudi senzorična integracija – otroci lahko raziskujejo različne teksture in okuse.
  • Nadzor otroka – pri metodi BLW otrok sam nadzoruje, koliko in kaj bo pojedel. Starši ponujajo različna varna in ustrezno pripravljena živila, vendar je malček tisti, ki odloča, katera in koliko jih bo pojedel. Tovrstna avtonomija pomaga razviti spretnost samoregulacije apetita.
  • Sodelovanje pri družinskih obrokih – BLW spodbuja vključevanje otrok v skupne družinske obroke. Za dojenčke ne pripravljamo ločenih obrokov, temveč malčki jedo enako kot drugi člani družine, seveda ob ustrezni pripravi hrane zaradi varnosti. Malčkom je treba zagotoviti udoben stolček s potrebnimi oporami in sedežem na primerni višini ter lastne krožnike in sklede.

Zaradi teh predpostavk je koncept BLW popolnoma primeren za spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad in vzpostavljanje pozitivnega odnosa do hrane od prvega leta otrokovega življenja.

Infografika Pepco o pripomočkih za BLW

Prednosti uporabe metode BLW pri uvajanju goste hrane

Metoda BLW ima številne prednosti, ki podpirajo otrokov razvoj z različnih vidikov, od motoričnega do čustvenega in socialnega.

Ena od ključnih prednosti metode BLW je podpora motoričnega razvoja. Če otrokom omogočimo, da jedo samostojno, spodbujamo razvoj koordinacije rok in oči ter spretnosti prijemanja. Otrok se nauči rokovati s hrano, kar spodbuja razvoj natančnosti gibanja ter moči prstov in rok. Ta praksa neposredno vpliva na razvoj fine motorike, ki je pomembna za številne druge vidike otrokovega življenja, vključno s pisanjem. 

BLW otrokom omogoča, da sami raziskujejo različne okuse in teksture. Tako imajo otroci priložnost eksperimentirati z različnimi živili, kar lahko spodbudi razvoj bolj raznolikih okusov. Raziskovanje različnih tekstur hrane spodbuja tudi otrokov senzorični razvoj.

Metoda BLW podpira tudi čustveni in socialni razvoj. Samostojno prehranjevanje spodbuja samostojnost in samozavest otrok. Skupni obroki, pri katerih otrok aktivno sodeluje, pomagajo pri vključevanju v družino in razvoju socialnih veščin. Otroci se naučijo tudi potrpežljivosti in spretnosti za obvladovanje frustracij, ki se lahko pojavijo med tem, ko se učijo jesti.

BLW mora biti varno! Kako uvajati gosto hrano?

Otrok, ki se hrani sam

Uvajanje goste hrane z metodo BLW mora biti varno! Poskrbite, da bo hrana mehka in ustrezno pripravljena, da jo bo dojenček lahko jedel. Izogibajte se majhnim, trdim, okroglim ali lepljivim živilom, ki lahko predstavljajo nevarnost zadušitve. Malčka, ki se prehranjuje, mora vedno nadzorovati odrasla oseba. Da bodo prvi obroki vašega malčka bolj zanimivi, si je vredno priskrbeti ustrezne pripomočke  za prehranjevanje. 

Pri dajanju hrane bodite pozorni na njeno velikost in obliko. Idealni so dolgi, lahko prijemljivi kosi, ki jih otrok zlahka drži in žveči. Prav tako morajo biti dovolj veliki, da jih lahko malček udobno in enakomerno zagrabi ter nato usmeri v usta, vendar dovolj mehki, da jih zlahka prežveči in pogoltne.

Higiena in čistoča med prehranjevanjem sta prav tako pomembni. Redno čistite otrokove roke in obraz ter površine in igrače, ki lahko pridejo v stik s hrano. Čiščenje prostora za prehranjevanje pomaga preprečevati širjenje bakterij in ohranja zdravo okolje za malega raziskovalca okusov.

Kako začeti? Prvi koraki v BLW

Začetki so lahko težki in zahtevni. Od staršev bodo zagotovo zahtevali veliko potrpežljivosti in odprtosti za potrebe malčka. Kako uvesti BLW?

  1. Izbira pravih živil za začetek – začnite z mehkim sadjem in zelenjavo, kot so kuhano korenje, banane ali avokado. Izberite živila, ki jih je lahko prijeti in so varna za vašega otroka.
  2. Spodbujajte otroka k preizkušanju nove hrane – otroku dovolite, da raziskuje hrano, in ga ne silite, da bi jedel. Bodite potrpežljivi in otroku dovolite, da hrano raziskuje v svojem tempu.
  3. Prepoznajte signale lakote in sitosti – opazujte svojega otroka, da boste razumeli, kdaj je lačen in kdaj je sit. Neizmerno veselje ob pogledu na hrano (otrok je lačen, želi jesti) ali obračanje glave stran od sklede ali krožnika (otrok je siten, noče jesti) – to so signali, ki jih je treba prepoznati in spoštovati.

Na katere izzive in morebitne nevšečnosti se morate pripraviti? Predvsem na .. nered – sprejmite ga kot del pomembnega učnega procesa vašega malčka. Uporabljajte pripomočke, podloge in preproge za stole, ki jih je lahko očistiti. Kaj storiti, ko otrok noče jesti? Nikakor ne silite otroka, da bi jedel. Ponudite različno hrano in pustite otroku, da se sam odloči, kaj in koliko bo pojedel. Pomembno je, da lahko BLW prosto kombiniramo z dojenjem ali hranjenjem po steklenički.