Seznam vsebine:

  1. Kaj je metoda Montessori in od kod izvira?
  2. Metoda Montessori doma

Zanimanje za vzgojo otrok po načelih Montessori je veliko. V številnih mestih so vrtci in šole, katerih programi temeljijo na tej metodi. Kaj točno je metoda Montessori in kako lahko njene elemente uvedemo pri sebi doma?

Kaj je metoda Montessori in od kod izvira?

Italijanska zdravnica in pedagoginja Maria Montessori je zasnovala metodo Montessori, ki je priljubljena še danes. Ni bila zagovornica tradicionalnih vzgojnih in izobraževalnih metod, ki so poudarjale disciplino in popolno poslušnost otrok. Maria Montessori je menila, da tak pristop odvrača otroke od učenja in blokira njihov naravni potencial, zato je razvila lastne vzgojno-izobraževalne metode, ki jih je nato izvajala v šoli, ki jo je vodila. 

Osnovna načela metode Montessori:

  • Individualni pristop – vsak otrok je drugačen, razvija se v svojem tempu, ima svoje interese in potrebe. 
  • Zavrnitev sistema nagrad in kazni – spodbujati je treba otrokovo notranjo potrebo po raziskovanju sveta, učenju in samokontroli.
  • Subjektivno in ne objektivno obravnavanje otroka – otroku je treba dati možnost, da se odloča sam, kar spodbuja razvoj njegove samostojnosti. Odličen primer tega pristopa je, da se otrok sam odloči, katera oblačila želi nositi in celo katera otroška oblačila je treba kupiti. 
  • Zelo pomembna vidika metode Montessori sta omogočanje otrokom, da raziskujejo svet z vsemi čutili, in učenje skozi igro. Vzgoja mlajših otrok mora biti osredotočena na praktične dejavnosti.

Ne brez razloga so v vrtcih in šolah Montessori v vsaki skupini otroci različnih starosti. Datum rojstva ni tisto, kar določa, kakšne interese bo otrok pokazal in kako hitro bo potreboval dodatne informacije o izbrani temi. 

Metoda Montessori doma

Deklica razvršča jesenske darove gozda v pisane krožnike

Izvajanje načel vzgoje in izobraževanja po metodi Montessori ne terja veliko truda ali velikih finančnih vlaganj. Ključno je pristopiti k otroku in ga obravnavati kot bitje z notranjo modrostjo, potrebo po individualnem razvoju in učenju skozi igro. 

Pri metodi Montessori je pomembno slediti otrokovim naravnim instinktom – njegovi radovednosti do sveta in potrebi po doživljanju le-tega. Ključnega pomena je tudi razumevanje, da je učenje o svetu mogoče pridobiti s praktičnimi dejavnostmi in igro – zlasti na prostem. Zato je pomembno, da z otrokom preživljate čas na vrtu, v parku in gozdu ter posegate po  igračah za na prostem, ki omogočajo razvoj ustvarjalnosti in naravne potrebe po raziskovanju. 

Pri metodi Montessori je velik poudarek tudi na otrokovi samostojnosti, ki jo lahko spodbujamo tako, da otrokom dovolimo, da sami sprejemajo odločitve, pa tudi tako, da jim naložimo opravljanje določenih gospodinjskih opravil. Te dejavnosti je treba prilagoditi otrokovim sposobnostim – najlažje je začeti tako, da malčka naučite, da imajo vse igrače svoje stalno mesto in da jih je treba po končani igri pospraviti. 

Stvari, ki lahko pridejo prav v domu, kjer se otroci vzgajajo po metodah Montessori:

  • Materiali za ustvarjanje – metoda Montessori se osredotoča na spodbujanje otrokove ustvarjalnosti, ki se pogosto izraža prav v umetniških dejavnostih. Dobro je imeti pri roki ustvarjalne mase, barve, tablo in druge vrste materialov, ki bodo otroku pomagali razviti njegove umetniške strasti. Pomembno je, da boste v ponudbi Pepco te izdelke našli po ugodnih cenah.
  • Materiali za ustvarjalne dejavnosti – na primer komplet za izdelavo nakita iz kroglic ali kocke. Igranje z njimi je lahko zelo ustvarjalno. 

Infografika Pepco o igračah Montessori 

Pri metodi Montessori je pogosto poudarek na samostojnem ustvarjanju igrač za otroke. Odlična ropotuljica je lahko steklenička, napolnjena s kroglicami, pri učenju razlikovanja barv in oblik pa pomagajo poseben sortirnik in pisane testenine različnih oblik, ki jih je mogoče mešati in nato razvrščati. 

V ponudbi Pepco najdete tudi materiale, ki jih potrebujete za izdelavo lastnih igrač – in kar je pomembno, te bodo poceni, a trpežne in praktične. Po zamisli Montessori igra ni le sestavljanje sestavljank ali česanje lutk, temveč tudi skakanje po lužah v gozdu ali risanje s palico v pesek na plaži. Manj tipičnih igrač v hiši še ne pomeni, da se vaš otrok ne bo mogel ukvarjati z nobeno dejavnostjo; nasprotno, to lahko spodbudi njegovo ustvarjalnost v povsem novi smeri. Ne gre za to, da malčku ne kupujete lutk in plišastih igrač, temveč za to, da otroku omogočite večjo izbiro, raznolikost in možnost, da se sam odloči, s čim se želi igrati.