Seznam vsebine:

  1. Od kod izvira tradicija okraševanja božičnega drevesa?
  2. Katero drevo izbrati?
  3. Kako okrasiti drevo in katere okraske izbrati?
  4. Katere okraske izbrati?
  5. V kakšnem vrstnem redu obesiti okraske?
  6. Najbolj modni trendi okraševanja božičnih drevesc v letu 2023/2024
  7. Kako okrasiti božično drevo v sodobnem stilu?
  8. Kako božično drevo okrasiti čim bolj pravljično?
  9. Kako okrasiti majhno božično drevo? Stavite na luknjičaste božične okraske
  10. Kako okrasiti božično drevo v klasični notranjosti? Izberite rdečo barvo!
  11. Kakšen je optimalni vrstni red krašenja božičnega drevesa?
  12. Kako izbrati lučke za božično drevo?
  13. Koliko lučk izbrati glede na višino božičnega drevesa?
  14. Kdaj okrasiti božično drevo?
  15. Kako izbrati najboljše okraske za božično drevo po ugodni ceni?

Postavljanje božičnega drevesa je eden najlepših božičnih običajev. Še posebej zanimivo je, če pri tem sodeluje celotna družina in se kroglice in božični okraski prenašajo iz roda v rod.

Žal se občutljivi okraski za božično drevo včasih zlomijo, zaloge lučk pa je treba dopolniti. Na srečo lahko v trgovinah Pepco kupite čudovite okraske za božično drevo po ugodnih cenah. Ne le za domove, kjer jih začenja primanjkovati, temveč tudi za tiste, kjer se tradicija okraševanja božičnega drevesca šele začenja.

Od kod izvira tradicija okraševanja božičnega drevesa?

Se včasih sprašujete, zakaj sploh okrasimo božično drevo? Sploh ne gre za običaj, ki je znan že več sto let, temveč za tradicijo, ki je v naše kraje prišla na prelomu 18. in 19. stoletja iz Nemčije. Sprva so drevesa krasili le v mestih, pozneje pa so tudi v kmečkih hišah pod stropom visele veje bora, smreke ali jelke in bile okrašene z ljudskimi okraski. Ker običaj okraševanja božičnega drevesca izvira iz poganskih obredov, si ni hitro pridobil naklonjenosti cerkvenih oblasti. Vendar si danes božič brez njega težko predstavljamo.

Katero drevo izbrati?

Tradicija okraševanja božičnega drevesa na Poljskem je povezana z okraševanjem iglavcev, ki simbolizirajo ponovno rojstvo življenja.  Zato so smreke, jelke in borovci najboljša izbira. Odločiti pa se je treba tudi, ali boste imeli naravno ali umetno božično drevo.

  • Naravno božično drevo – zeleno in dišeče. Spominja nas na gozd. Če kupite različico v lončku, jo lahko pozneje posadite v zemljo ali gojite v lončku na balkonu.
  • Umetno božično drevo – narejeno predvsem iz umetnih mas. Lahko je videti impresivno in se uporablja desetletja. Na žalost bo njegov proces razpadanja zelo dolg, čeprav vam služi vsako leto.

Ne glede na to, ali izberete naravno ali umetno božično drevo, poskrbite, da ga boste ustrezno okrasili. Tukaj je nekaj nasvetov, kako okrasiti božično drevo, da bo videti kar se da dobro in bo ustvarilo praznično vzdušje.

Kako okrasiti drevo in katere okraske izbrati?

Postavljanje božičnega drevesa je eden najprijetnejših delov priprav na božič. To je čas, ko se vsa družina zbere okoli drevesa in ga okrasi s čudovitimi okraski. Toda kako okrasiti božično drevo, da bo videti stilsko in elegantno? Katere okraske izbrati?

Kako sodobno okrasiti božično drevo?

V tem članku najdete vse potrebne informacije o okraševanju božičnega drevesa. Povedali vam bomo, kako izbrati prave okraske, v kakšnem vrstnem redu jih obesiti in kako ustvariti edinstven aranžma. Predstavili bomo tudi najbolj modne trende okraševanja božičnega drevesa za leto 2023.

Katere okraske izbrati?

Pri izbiri okraskov za božično drevo se ravnajte po svojem slogu in okusu. Če imate radi klasiko, izberite tradicionalne okraske v rdeči, zlati in zeleni barvi. Dodate lahko tudi nekaj lesenih ali slamnatih okraskov, ki bodo poudarili naravni značaj vašega božičnega drevesca.

Če želite, da bo vaše božično drevo videti bolj izvirno, izberite okraske nenavadnih oblik in barv. Odločite se lahko tudi za temo, na primer božično drevo v skandinavskem, rustikalnem ali glamur slogu.

V kakšnem vrstnem redu obesiti okraske?

Božično drevo je najbolje začeti okraševati tako, da obesite lučke. Tako bodo drugi okraski bolj vidni. Nato lahko obesite največje kroglice in na koncu manjše in občutljivejše. Prav tako ne pozabite, da okraske enakomerno obesite po celotnem drevesu. Izogibajte se obešanju vseh okraskov na enem mestu.

Najbolj modni trendi okraševanja božičnih drevesc v letu 2023/2024

Iščete ideje, kako sodobno okrasiti božično drevo? Ali pa sanjate o drevesu s klasičnimi kroglicami v vseh barvah mavrice? Odkrijte naše navdihe za božično drevo!

Letos bodo kraljevala enobarvna božična drevesa, tj. drevesa, okrašena s kroglicami ene barve. Najbolj modne barve so bela, zlata in srebrna.

Modni enobarvni beli in leseni okraski za božično drevo, ki jih lahko kupite v trgovinah Pepco

Priljubljena so tudi božična drevesca v naravnem slogu, okrašena z lesenimi, slamnatimi ali okraski iz storžev. Tudi klasična božična drevesca v rdeči in zlati barvi ne gredo iz mode.

Kako okrasiti božično drevo v sodobnem stilu?

Danes v številnih notranjostih prevladujejo minimalizem ter preprosti in brezčasni božični okraski, ki se odlično prilegajo praktično vsaki notranji opremi – tudi skandinavskim aranžmajem, ki so izjemno modni na Poljskem. Zato v trgovini Pepco ni smelo manjkati kroglic, obeskov in lučk, ki se bodo odlično ujemali z minimalističnim božičnim drevescem. Med okraski so poleg kroglic tudi ptice, lotosovi cvetovi, diamanti in raznobarvne božične lučke.

V asketskih notranjostih pogosto prevladujejo svetle barve – najpogosteje bela. Kako obleči belo božično drevo ali kako obleči božično drevo z belimi okraski, da bo ustrezalo takšnemu prostoru? Preprosto: uporabite samo bele in po možnosti srebrne okraske. Veje drevesa lahko tudi popršite z umetnim snegom.

Kako božično drevo okrasiti čim bolj pravljično?

Motiv samoroga je osvojil svet. In to ne le v otroškem svetu. Tudi odrasli so se zaljubili v mitične rogate ponije. Zaradi priljubljenosti dodatkov, oblačil in izdelkov za dekoracijo doma s samorogi so se ti pojavili tudi na okraskih za božično drevo. V trgovinah Pepco kupite subtilne okraske za božično drevo s samorogom v beli ali roza barvi s krili. Dopolnite jih lahko z enako lepimi kompleti obeskov v obliki srčkov, severnih jelenov, snežink, z bleščicami posutih kroglic in luknjičastih božičnih okraskov. Nekateri so obogateni z okraski z rožnatimi biseri.

Okraski za božično drevo v stilu Disneyjevega Miki Miške iz Pepco

Kako okrasiti majhno božično drevo? Stavite na luknjičaste božične okraske

Luknjičaste božične dekoracije lahko visijo poleg elegantnih zlatih in srebrnih, vendar se zanje odločajo predvsem ljubitelji minimalizma. Ti subtilni okraski so videti odlično tudi na najmanjših drevesih. V trgovini Pepco boste našli okrogle luknjičaste kroglice, nežne zvezde in eterične angele. Gre za popolnoma čudovite drobnarije, ki bodo navdušile vse vaše božične goste.

Kako okrasiti božično drevo v klasični notranjosti? Izberite rdečo barvo!

Klasična rdeča barva na božičnem drevesu bo navdušila tudi ljubitelje tradicionalne notranjosti. Nobena druga barva ni tako povezana s prazničnim obdobjem. Trgovina Pepco je pripravila kolekcijo božičnih okraskov, ki so primerni za okrasitev mize, kamina ali okna, zato pokukajte v trgovino in izberite praznični okrasek: snežno kepo, božičnega škrata, darilno nogavico ali kateri koli drug okrasek LED, ki navdušuje s svojo veselo barvo in tradicionalno praznično obliko. Okraski v rdeči barvi bodo vključevali tudi obeske v obliki severnih jelenov, zvezdic in kroglice s čudovito pentljo.

Kakšen je optimalni vrstni red krašenja božičnega drevesa?

Božično drevo z okraski v zlati, srebrni in beli barvi.

Pri okraševanju božičnega drevesca je vredno ohraniti zmernost. Ne želite, da bi bilo božično drevo preveč obremenjeno z okraski. Ali veste, v kakšnem vrstnem redu je najbolje okrasiti božično drevo? Če drevo že trdno stoji na mestu, ki ste mu ga določili, ga lahko začnete okraševati z lučkami za božično drevo. Tako boste svetlobne verige enakomerno razporedili in jih stabilno pritrdili, še preden obesite kroglice in druge okraske. Največje okraske obesite na spodnje veje božičnega drevesa, manjše okraske pa na višje veje. Na vrh božičnega drevesca lahko namestite zvezdo, špico ali drug okrasek.

Vrstni red lahko seveda spremenite, vendar je dodajanje lučk čisto na koncu precej tvegano – saj je potem zlahka pokvariti steklene okraske.

Infografika Pepco V kakšnem vrstnem redu okrasiti božično drevo

Kako izbrati lučke za božično drevo?

Pri izbiri lučk za božično drevo je treba upoštevati naslednje dejavnike:

  • Barva: od klasične bele in tople bele do bolj pisanih barv, kot so rdeča, zelena, modra ali rumena. Izberite barvo lučk, ki se najbolje ujema z vašo notranjo opremo in božičnim drevescem.
  • Vrsta luči: lahko so tradicionalne ali LED. Lučke LED so energetsko učinkovitejše in imajo daljšo življenjsko dobo kot tradicionalne lučke.
  • Dolžina verige: dolžina verige lučk mora biti prilagojena višini božičnega drevesca. Za 180 cm visoko božično drevo zadostuje veriga lučk, dolga približno 5 metrov.
  • Število lučk: število lučk je odvisno od vaših želja. Če želite, da je vaše božično drevo močno osvetljeno, izberite verigo z več lučkami. Če imate raje bolj subtilen učinek, izberite verigo z manj lučkami.

Koliko lučk izbrati glede na višino božičnega drevesa?

Šteje se, da je treba za vsak meter višine božičnega drevesa uporabiti približno 300 lučk. To pomeni, da za 180 cm visoko božično drevo potrebujete približno 540 lučk.

Če imate 180 cm visoko božično drevo, lahko izberete svetlobno verigo LED z dolžino 5 metrov in 540 lučkami. Takšna veriga luči bo zadostovala za dobro osvetlitev božičnega drevesca in ustvarjanje prazničnega razpoloženja.

Kdaj okrasiti božično drevo?

Po tradiciji se božično drevo lahko okrasi šele  24. decembra, vendar je za mnoge ljudi ta dan poln opravil in priprave hrane za božični večer. Če želite, lahko božično drevo okrasite že dan prej. Pravzaprav ne obstaja pravilo, ki bi določalo, kdaj morate okrasiti božično drevo – gre za lepo božično tradicijo in ne za opravilo, ki ga je treba opraviti do določenega datuma.

Tradicija okraševanja božičnega drevesa s celotno družino je neverjetno lepa – to je čas, ki ga lahko preživite skupaj in brez hitenja obesite svoje najljubše okraske na veje drevesa.

Okraski na božičnem drevesu: bomboni, zvezde in obeski

Kako izbrati najboljše okraske za božično drevo po ugodni ceni?

Božično drevo, polno barv, oblik in vzorcev ali ena prevladujoča barva in motiv? Mnenja o tem so deljena: nekateri imajo raje očarljiv kaos, poln obilja, drugi se odločajo za precej mirno in urejeno kompozicijo. Kompleti okraskov za božično drevo iz trgovine Pepco, sestavljeni po posebnem barvnem ključu, bodo všeč obojim. Lahko so glavni motiv ali pa dopolnjujejo bolj raznoliko okrasitev božičnega drevesca.

  • Izberite komplete okraskov za božično drevesce Pepco – namesto posameznih kroglic in obeskov se lahko odločite za nakup kompleta. Pripravljeni kompleti okraskov za božično drevo iz trgovine Pepco so sestavljeni po posebnem barvnem ključu. Odlično bodo okrasili vsako božično drevo in ne stanejo veliko!
  • Če vam je ljubše, kupite posamezne kroglice in druge okraske – v trgovini Pepco najdete veliko možnosti in široko paleto okraskov v najrazličnejših barvah in slogih. Našli boste na primer glamurozne obeske v obliki snežink ali ledenk. Ponujamo tudi okraske v rustikalnem slogu, na primer lesene severne jelene in bradate škrate. Na voljo so tudi najbolj modni okraski z bleščicami, žametom in močnimi barvami.

Niste prepričani, kaj izbrati? Obiščite trgovino Pepco, kjer si lahko ogledate našo celotno ponudbo okraskov za božično drevo in izberete okraske, ki vas bodo najbolj razveselili. Želimo vam najlepše družinske trenutke ob lepo okrašenem božičnem drevescu!