Seznam vsebine:

  1. Kje začeti z urejanjem terase?
  2. Kako urediti teraso?
  3. Pripomočki, ki vam pridejo prav na terasi
  4. Kako urediti majhno teraso v bloku?
  5. Kako urediti ozko teraso?
  6. Velika terasa ali balkon – kako opremiti velik prostor po ugodni ceni?

Veliko ljudi, ki se odločijo za življenje v mestu, sanja o zelenem prostoru za sprostitev. Z nekaj dobre volje in s pripomočki, ki so na voljo v trgovinah Pepco, lahko na terasi v bloku ustvarite nadomestek lastnega vrta! Kje začeti in kako urediti teraso, da bo postala prijeten prostor za sprostitev?

Kje začeti z urejanjem terase?

Velika večina stanovanj ima dodatne zunanje prostore, kot so balkoni, terase, lože in celo majhni vrtovi. Vsak od teh prostorov je mogoče urediti tako, da postane idealen prostor za sprostitev. Ključ do uspešne ureditve terase je dobra ideja, pravilno načrtovanje prostora in premišljeni dodatki. 

Kaj morate storiti, preden začnete urejati svojo teraso:

  • Skrbno jo izmerite.
  • Razmislite, kateri stil oblikovanja vam je najbolj všeč. 
  • Opredelite svoje potrebe in pričakovanja. Razmislite, ali želite, da vaša terasa služi kot zeleni jedilni prostor, ali pa želite na njej preživljati lenobne popoldneve s knjigo? 
  • Bodite pozorni na stopnjo sončne svetlobe na vaši terasi in njeno postavitev glede na smeri sveta. Od tega je odvisno, katere rastline lahko posadite na svoji terasi. 

Ko boste natančno določili dimenzije svoje terase in imeli v mislih jasen cilj (na primer, da želite na terasi ustvariti jedilnico ali prostor za sprostitev v dvoje), boste lahko nadaljevali z delom. 

Kako urediti teraso?

Ureditev terase v stanovanjskem bloku je odvisna od njene velikosti, individualnih potreb, finančnih zmožnosti in predvsem od ustvarjalnosti lastnikov stanovanj. Vešče urejena lahko postane eden najpomembnejših prostorov v stanovanju, ki omogoča neposreden stik z naravo.

Za začetek:

  • Poskrbite za tla in stene
    Veliko ljudi se sprašuje, kaj položiti na tla terase. Običajno se odločijo za ploščice, ki pa so lahko problematične. Če želite zmanjšati tveganje za težave, kot so spolzka tla, izberite keramiko, ki je odporna na zmrzal in nedrseča. Kaj pa na teraso namesto ploščic? Odločite se lahko za umetno travo, pa tudi za kamnite obloge ali kompozitne talne obloge. Ne pozabite, da so površina in stene ozadje celotne ureditve.
  • Izberite pohištvo
    Osnovni in najpomembnejši kos balkonskega pohištva je udobna sedežna garnitura. To so lahko naslanjači, stoli, otomani ali sedeži iz palet. To še ni konec možnosti. Za shranjevanje balkonskih dodatkov, kot so blazine za stole ali posode za zalivanje, vam bo prav prišla tudi balkonska omarica ali knjižna omara. Če si poletnih dni ne morete predstavljati brez sončenja, si zagotovite tudi ležalnik za teraso – lahko je zložljiv, da ne zavzema prostora, ko ga ne uporabljate.
  • Posezite po rastlinah
    Rastline za teraso niso le pelargonije in surfinije, temveč cela vrsta cvetočih rastlin in zelenja. Glede na to, ali je vaša terasa sončna ali senčna, lahko posežete po vrtnicah, funkah, sivki, iglavcih, okrasnih travah in številnih drugih rastlinah. Ob tem izberite balkonske zabojčke, ki jih lahko postavite ali obesite na balustrado. Po drugi strani pa so prostostoječi lonci za teraso različnih velikosti odlično videti na tleh, pa tudi na knjižni polici ali cvetlični gredi. 
  • Izberite dodatke
    Posezite po predmetih, kot so preproge, blazine za stole in svetila, na primer svetilke.

Infografika Pepco o dodatkih za teraso

Pripomočki, ki vam pridejo prav na terasi

Katere stvari za teraso so res priročne in katere lahko izpustite? Zagotovo ne škodi imeti dežnika, jadra ali senčnika – še posebej, če je vaša terasa pogosto obsijana s soncem. Koristne so lahko tudi balkonske blazine, s katerimi bo sedenje na stolih in ležalnikih veliko bolj udobno. V hladnejših dneh ali večerih je koristna tudi topla odeja. V ponudbi Pepco najdete mehke odeje in pregrinjala, kot nalašč za teraso!

Kako urediti majhno teraso v bloku?

Veliko teras v mestnih stanovanjskih blokih ima majhno površino, kar lastnike odvrača od tega, da bi jih poskušali preurediti v prostore za sprostitev. Majhna terasa pa je lahko ne le prijetna in enostavna za ureditev, temveč tudi enostavna za vzdrževanje čistoče.

Kako okrasiti majhno teraso, da se bo zdela prostorna?

  • Odločite se za svetle barve, zložljivo ali večnamensko pohištvo.
  • Skrbno izberite rastline – vsaka rastlina za teraso z majhno površino mora biti premišljen nakup. Izberite visoke vrste in plezalke, ki ne zavzamejo veliko prostora, vendar lahko ustvarijo zeleno steno. 
  • Pri nakupu dodatkov se odločite za dosledno estetiko – izberite na primer enake ali zelo podobne lonce, da ne ustvarite vtisa kaosa.

Majhna terasa je lahko kvadratna, obstajajo pa tudi zelo ozke – ali je tudi te enostavno urediti?

Kako urediti ozko teraso?

Ozka, majhna terasa v stanovanjskem bloku, sodobno opremljena.

Ureditev podolgovate terase ni nujno težka! Vse, kar morate storiti, je, da posežete po premišljenem pohištvu, dodatkih in dodatkih.

Kakšno pohištvo izbrati za ozko teraso?

  • Zložljivo – na primer mizni pult, ki je pritrjen na steno. Če ga ne uporabljate, ga lahko zložite ob steno in pridobite prostor.
  • Prenosno – odločite se za lahko pohištvo, ki ga lahko po potrebi enostavno premaknete.
  • Večnamensko – ali ste vedeli, da lahko balkonske škatle iz lesa uspešno uporabljate ne le za shranjevanje blazin, temveč tudi kot mizo ali sedež?

V ponudbi trgovine Pepco boste našli vse dodatke, ki jih potrebujete za svoj balkon.

Velika terasa ali balkon – kako opremiti velik prostor po ugodni ceni?

Prostorna terasa ponuja ogromno možnosti za oblikovanje. Hkrati pa mnoge lastnike velikega balkona ali terase skrbijo ogromni stroški takšne ureditve. Samo obiščite Pepco in se prepričajte, da ni nujno, da so lepe stvari za teraso drage. 

Ko opremljate veliko teraso ali balkon:

  • Ne pozabite, da je ta prostor svoje vrste podaljšek doma, zato se mora njegova oprema in značaj navezovati na notranjo opremo.
  • Ni vam treba posegati po kompaktnem, zložljivem ali večnamenskem pohištvu. V velikem prostoru so idealne večje in udobne sedežne garniture, sestavljene iz kavča, naslanjačev in mize (iz vremensko odpornih materialov). 

Pika na i pri oblikovanju vsakega balkona ali terase je tudi njegova osvetlitev. Posezite po svetilkah in baklah različnih velikosti, ki bodo zvečer osvetlile temo z naravno, toplo svetlobo.