Seznam vsebine:

  1. Načrtovanje je ključnega pomena! Načrtovanje majhne kopalnice s tuš kabino in pralnim strojem
  2. Izbira primernega pohištva in opreme
  3. Triki za majhne kopalnice – barve, svetloba, materiali

Urejanje majhnih kopalnic je izziv, ki zahteva skrbno načrtovanje in ustvarjalen pristop. Omejen prostor se morda zdi težko obvladljiv, vendar lahko s pravimi rešitvami tudi zelo majhna kopalnica postane funkcionalna in elegantna. V majhnih prostorih je izjemno pomembno, da vsak element izpolni svojo vlogo in hkrati prispeva k estetskemu videzu notranjosti. V našem članku najdete praktične nasvete za funkcionalno in privlačno ureditev majhne kopalnice.

Načrtovanje je ključnega pomena! Načrtovanje majhne kopalnice s tuš kabino in pralnim strojem

V majhni kopalnici je vsak centimeter prostora dragocen, zato je skrbno načrtovanje bistvenega pomena. S premišljeno razporeditvijo ter izbiro in postavitvijo ključnih elementov kopalnice se izognete neredu in dosežete maksimalno funkcionalen prostor.

Nasveti za najboljši izkoristek razpoložljivega prostora:

  • Izkoristite navpični prostor – z namestitvijo polic, omaric in obešalnikov na stene in vrata prihranite prostor na tleh. V visoke in ozke omarice lahko spravite veliko predmetov, kot so rezervna kozmetika in brisače, ne da bi s tem zavzeli veliko prostora.
  • Namestite stenske armature – viseči umivalniki in stranišča ne le prihranijo prostor, temveč kopalnici dajejo tudi sodoben videz. Prostor pod njimi lahko uporabite za dodatno shranjevanje ali pa ga pustite prostega, kar vizualno poveča prostor.
  • Uporabite drsna vrata – drsna vrata za kopalnico ali tuš kabino so odlična rešitev v majhnih prostorih, kjer bi klasična vrata zavzela preveč prostora.
  • Jasna razdelitev kopalnice na cone (npr. kopalna cona, cona stranišča, cona z umivalnikom) pripomore k urejenosti in boljši organizaciji prostora.

Ozka bež kopalnica v večstanovanjskem bloku

Zasnova majhne kopalnice s tušem in pralnim strojem lahko temelji na eni od standardnih postavitev: 

  • Linearna postavitev – vsi glavni elementi (stranišče, umivalnik, pralni stroj, tuš) so postavljeni v isti liniji. Ta postavitev je preprosta in funkcionalna ter omogoča enostavno gibanje v ozkem prostoru.
  • Kotna postavitev – pralni stroj, umivalnik in stranišče v enem kotu, tuš kabina v drugem. S to postavitvijo lahko optimalno izkoristite vogale, ki pogosto ostanejo neizkoriščeni.
  • Vzporedna postavitev – stranišče, pralni stroj in umivalnik na eni steni, tuš na nasprotni steni. Ta postavitev je idealna za podolgovate in ozke kopalnice.

 Čas je, da svojo kopalnico opremite z osnovnimi dodatki! Preverite, kaj vam Pepco ponuja v kategoriji »kopalnica«!

Izbira primernega pohištva in opreme

Kompaktno pohištvo in aparati, ki zagotavljajo polno funkcionalnost, a zavzamejo veliko manj prostora kot njihovi standardni kolegi, se dobro obnesejo v majhnih kopalnicah.  

Najboljša zamisel za opremljanje majhne kopalnice je, da naročite pohištvo po meri. Takšno pohištvo bo prilagojeno posebnim dimenzijam in oblikam kopalnice, tako da bo prostor, ki ga imate na voljo, kar najbolje izkoriščen. Omare z vgrajenimi košarami za perilo in ogledala s skritimi policami lahko bistveno povečajo funkcionalnost kopalnice. Pravi kopalniški pripomočki vam bodo olajšali vzdrževanje reda in notranjosti dodali značaj. 

V ponudbi proizvajalcev notranje opreme in gospodinjskih aparatov najdete rešitve, ki so idealne za majhne kopalnice. Sem spadajo kotni umivalniki, stenski umivalniki in umivalniki s spodnjo omarico, podometna stranišča in kompaktna stranišča (z manjšim rezervoarjem in krajšo posodo) ter kotne tuš kabine, tuš kabine z eno steno in tuš kabine z drsnimi vrati. 

V trgovinah Pepco najdete široko paleto pripomočkov za kopalnico, ki združujejo funkcionalnost in sodoben dizajn. Ponudba vključuje elegantne dozirnike in posode za milo, ki lahko dodajo eleganco vsaki kopalnici. Na voljo so tudi različne košare in košarice, ki so kot nalašč za shranjevanje različnih kozmetičnih izdelkov in kopalniške opreme, kot so sušilniki in ravnalniki za lase. Ti praktični in estetski izdelki so odlična izbira za tiste, ki v svojem domu cenijo red in sodoben dizajn.

Infografika Pepco o izbiri okraskov in dodatkov za majhno kopalnico 

Triki za majhne kopalnice – barve, svetloba, materiali

Barve in svetloba imajo ključno vlogo pri oblikovanju dojemanja prostora, zlasti v majhnih in zelo majhnih kopalnicah. Svetle barve običajno odbijajo svetlobo, zato se zdi prostor večji in prostornejši. Temne barve pa lahko prostor naredijo manjši in bolj zaprt.

Ključna priporočila za ureditev zelo majhnih kopalnic:

  • izberite svetle barve – v majhni kopalnici se dobro obnesejo bela, bež in kremasta barva, pastelni odtenki in svetlo sivi toni; 
  • čim bolj izkoristite naravno svetlobo v kopalnici – nepokrita okna ali prozorne zavese lahko močno razsvetlijo prostor;
  • svetla, enakomerna stropna razsvetljava in dekorativne stenske svetilke ali velika stenska ogledala lahko ustvarijo iluzijo večjega prostora in dodajo kopalnici značaj;
  • uporabite reflektorje – s premišljeno postavitvijo reflektorjev lahko poudarite ključne dele kopalnice, na primer ogledalo nad umivalnikom ali tuš kabino;
  • ogledala z vgrajeno LED-osvetlitvijo dodajo notranjosti majhne kopalnice sodoben in funkcionalen pridih, poleg tega pa odbijajo svetlobo in optično povečajo prostor.

Pri izbiri naslednjih oblikovalskih elementov za majhno kopalnico bodite pozorni na materiale, ki lahko optično povečajo prostor. Ogledala, steklo in sijajne površine (npr. glazirane ploščice, steklene plošče, lakirani sprednji deli omar, sijajna armatura) so bistvenega pomena. Kombinacija marmorja in svetlega lesa zagotavlja sodoben in eleganten učinek v majhni kopalnici. 

Izbira pravih barv, osvetlitve in materialov je ključnega pomena pri oblikovanju majhne kopalnice. S temi elementi lahko ustvarite prostor, ki ni le funkcionalen, temveč tudi estetski in vizualno večji. V stacionarnih trgovinah Pepco najdete vse potrebne dekoracije in kopalniško opremo po privlačnih cenah!