Seznam vsebine:

  1. Osnove zdrave prehrane – to morate vedeti! 
  2. Zdrava prehrana, prilagojena različnim potrebam
  3. Prehrana pri otrocih in mladini – naložba v zdrav razvoj
  4. Zdrava prehrana za odrasle – preprečevanje bolezni in ohranjanje telesne teže
  5. Prehrana starejših – ohranjanje energije in vitalnosti
  6. Kako načrtovati zdrave obroke?

Kaj je zdrava prehrana? Gre za način prehranjevanja, ki telesu zagotavlja vsa potrebna hranila, vitamine in minerale, hkrati pa ohranja raznolikost izbranih živil. Pomen zdrave prehrane za splošno zdravje je nesporen! Uravnotežena prehrana med drugim pozitivno vpliva na naše razpoloženje, sposobnost koncentracije in duševno ravnovesje. 

Osnove zdrave prehrane – to morate vedeti! 

Zdrava prehrana temelji na pravilnem ravnovesju dnevne prehrane, ki mora zagotavljati pravo razmerje bistvenih hranil. Ključno je, da telesu zagotovimo vse, kar potrebuje za pravilno delovanje, pri tem pa se izogibamo presežkom ali pomanjkanju posameznih elementov. 

Makrohranila so temelj vsake prehrane! 

  • Beljakovine – bistvene za izgradnjo in obnovo mišic, kožnega tkiva ter proizvodnjo hormonov in encimov. Dobri viri beljakovin so meso, ribe, mlečni izdelki, jajca ter stročnice, oreščki in semena.
  • Ogljikovi hidrati – glavni vir energije v telesu. Priporočljivo je izbirati sestavljene ogljikove hidrate, kot so polnozrnata žita ter sadje, zelenjava in stročnice, ki vsebujejo tudi vlaknine za lažjo prebavo.
  • Maščobe – pomembne za zdravje možganov, srca in sklepov. Izbirajte zdrave maščobe, kot so tiste, ki jih najdemo v ribah, avokadu, oreščkih, semenih in oljčnem olju.

Mikrohranila so vitamini in minerali, ki jih potrebujemo v manjših količinah, vendar so ključni za številne življenjske procese in imunski sistem. Zdrava prehrana mora vključevati raznovrstno sadje in zelenjavo, ki sta bogat vir teh sestavin.

Hidracija je prav tako pomembna kot izbira pravih živil. Voda je nujna za pravilno delovanje telesa, saj med drugim podpira prebavo in odstranjevanje toksinov. Priporočljivo je popiti vsaj 2 litra vode na dan, čeprav je ta količina odvisna od individualnih potreb, telesne dejavnosti in podnebnih razmer.

Zdrava prehrana, prilagojena različnim potrebam

Prehranske potrebe se lahko razlikujejo glede na starost in zdravstveno stanje. Ustrezna prehrana spodbuja razvoj v mladosti ter pomaga ohranjati zdravje in vitalnost v poznejših letih življenja.  

Infografika Pepco «Osnove zdrave prehrane»

Prehrana pri otrocih in mladini – naložba v zdrav razvoj

Za otroke, ki so v obdobju intenzivne rasti in razvoja, je ključnega pomena zagotoviti dovolj kalorij in uravnoteženih hranilnih snovi. Za pravilen razvoj mišic in kosti mora biti prehrana bogata z beljakovinami, ogljikovimi hidrati kot virom energije in zdravimi maščobami, ki so pomembne za razvoj možganov. Pomembno je tudi zagotavljanje vitaminov in mineralov, zlasti kalcija (ključnega za močne kosti) in železa (za podporo duševnemu razvoju). Sadje in zelenjava morata predstavljati pomemben del prehrane, saj zagotavljata bistvene vitamine, minerale in vlaknine.

Zdrava prehrana za odrasle – preprečevanje bolezni in ohranjanje telesne teže

Prehrana odraslih mora omogočati ohranjanje zdrave telesne teže, preprečevanje kroničnih bolezni in zagotavljanje energije, potrebne za soočanje z vsakodnevnimi izzivi. Dobro uravnotežena prehrana mora biti sestavljena iz sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, pustih beljakovin in zdravih maščob. Omejevanje predelane hrane, izdelkov z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja lahko pomaga preprečiti bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatere vrste raka. Redni obroki in nadzor porcij lahko pomagajo ohranjati zdravo presnovo.

Prehrana starejših – ohranjanje energije in vitalnosti

Metabolizem starejših se upočasni in sposobnost absorpcije nekaterih hranil se lahko zmanjša. V tem obdobju je pomembno, da prehrano prilagodimo spreminjajočim se potrebam telesa. Starejši bodo morda potrebovali več beljakovin za ohranjanje mišične mase in moči ter manj kalorij, da se izognejo povečanju telesne teže. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga ohranjati zdravo prebavo. Prav tako je treba paziti na ustrezno hidracijo, saj se občutek žeje s starostjo zmanjšuje.

Kako načrtovati zdrave obroke?

Mlada ženska na kavču je sadno solato

Načrtovanje zdravih obrokov je ključnega pomena za ohranjanje uravnotežene prehrane in je lahko lažje, kot si mislite! 

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri organizaciji in pripravi zdravih obrokov za vsak dan:

  1. Načrtujte obroke za dan/teden – s tem se izognete spontanemu poseganju po manj zdravih možnostih, kadar nimate dovolj časa za kuhanje.
  2. Nakupujte s seznamom – sestavljanje nakupovalnih seznamov na podlagi načrtovanega jedilnika olajša pripravo obrokov in upoštevanje zdravega načrta. 
  3. Pripravite obroke vnaprej – nekatere obroke lahko pripravite vnaprej, s tem prihranite čas in zagotovite, da imate vedno pri roki zdravo možnost. Priskrbite si trpežne posode za živila, ki omogočajo enostavno shranjevanje in prenašanje pripravljenih jedi. V trgovinah Pepco najdete širok izbor sodobnih posod in steklenic. 

Poskrbite za raznoliko prehrano. Z uvedbo različnih vrst zelenjave, sadja in polnozrnatih žit boste telesu zagotovili vsa potrebna hranila in poskrbeli, da zdrava prehrana ne bo dolgočasna!