Seznam vsebine:

  1. Začnite z merjenjem
  2. Izberite vaš slog
  3. Kako opremiti majhno kuhinjo? Udobno s Pepco!
  4. Pohištvo za majhno kuhinjo
  5. Kako urediti majhno kuhinjo z oknom? 

Ureditev majhne kuhinje ni nujno težavna. Tudi v zelo omejenem prostoru je mogoče ustvariti funkcionalno in estetsko prijetno kuhinjo. Kje začeti? Kako opremiti majhno kuhinjo in kaj je treba upoštevati?

Začnite z merjenjem

Najboljši projekti se začnejo z natančnim merjenjem prostora. Težko je načrtovati postavitev omaric, če ne poznate natančnih dimenzij prostora, kamor jih boste postavili. Vzemite v roke merilni trak in preverite:

  • Natančne dimenzije prostora – izmerjene po tleh.
  • Dimenzije vsake stene – ob upoštevanju obstoječih niš, inštalacijskih elementov ter okenskih in vratnih odprtin. 
  • Višina elementov, kot so okenske police, električne vtičnice in podobno, od tal.

Za lažje delo lahko narišete tloris prostora in vsake stene ali pa posnamete fotografije. Na podlagi opravljenih meritev lahko začnete načrtovati novo kuhinjo. 

Izberite vaš slog

Majhna kuhinja je lahko minimalistična, lahko pa ima tudi rustikalno ali moderno estetiko. Poiščite navdih na spletu in se odločite, katera estetika vam najbolj ustreza. Ne pozabite:

  • Majhna kuhinja ne sme biti preobremenjena s predmeti – zato je boljša urejena postavitev z zaprtimi omarami kot tista, v kateri večina stvari stoji na pultu in policah.
  • V majhni kuhinji se dobro obnese oprema v dveh ali treh barvah. Ni nujno, da so to za vsako ceno svetli odtenki – pomembno je, da jih ni preveč. 

Vsaka kuhinja je lahko lepa in funkcionalna – to je stvar doslednosti in dobrega načrta. Če se odločite za določen slog, se ga držite. Raje posezite po ujemajočih se kuhinjskih dodatkih za majhne kuhinje iz Pepco kot po predmetih z drugačno estetiko. 

Infografika Pepco o kuhinjskem trikotniku

Kako opremiti majhno kuhinjo? Udobno s Pepco!

Eno od najbolj funkcionalnih načel pri urejanju majhne kuhinje je načelo delovnega trikotnika in s tem povezana razdelitev na tri cone:

  1. Cona za shranjevanje
  2. Cona za pripravo hrane in pomivanje
  3. Cona za kuhanje

Cona za shranjevanje mora vključevati hladilnik in pohištvo s policami, predali ali cargo sistemi, ki omogočajo namestitev vseh potrebnih zalog in predmetov, potrebnih za shranjevanje. To je tudi prostor za vse posode za hrano in pijačo za majhno kuhinjo ter za različne vrste posode in dodatkov. Cona za pripravo hrane in pomivanje posode mora vključevati pomivalno korito in morebitni pomivalni stroj ter delovno površino za pripravo hrane. V coni za kuhanje pa so potrebni štedilnik, delovna plošča in po možnosti druge naprave, kot sta pečica ali mikrovalovna pečica. 

Načelo delovnega trikotnika pravi, da je vsaka cona eden od vrhov trikotnika. Razdalje med njimi ne smejo biti ne prevelike ne premajhne. Podrobnosti so seveda odvisne od konkretnega prostora.

Pohištvo za majhno kuhinjo

Majhna kuhinja z belim pohištvom v skandinavskem slogu

Glede na obliko prostora in njegove posebnosti se lahko odločite za različne postavitve pohištva – na primer v obliki črke L, U ali v enovrstni postavitvi. Trenutno lahko pohištvo naročite ali kupite v trgovinah s kuhinjskim pohištvom in tudi pri mizarjih ter tako ustvarite zasnovo kuhinje od tal do stropa ali nekoliko nižje. 

Po eni strani se lahko visoko pohištvo in popolnoma prekrite stene zdijo preobremenjujoče. Po drugi strani pa bo popolna izraba prostora kljub majhnosti kuhinje zagotovila veliko količino prostora za shranjevanje. 

Pri izbiri števila omaric in vrste omaric razmislite, kaj točno boste v njih shranjevali. Morda ste minimalistični in uporabljate le dva lonca in eno ponev? Ali pa imate ogromno posode in želite najti prostor za vse? Pri izbiri pohištva za majhno kuhinjo bodite pozorni na njegovo ergonomijo in funkcionalnost. Poskusite izkoristiti vsak delček prostora, vendar ne pretiravajte – dobra ideja je, da zgornje omarice izberete v barvi stene in jih tako naredite veliko bolj subtilne.

Kako urediti majhno kuhinjo z oknom? 

Čeprav je kuhanje v kuhinji z oknom vsekakor prijetnejše kot v kuhinjskem kotičku brez okna, je ta arhitekturni element lahko tudi ovira pri oblikovanju prostora. Če je okno na steni, kjer nameravate imeti več omar, razmislite o pultu, ki bo hkrati okenska polica. Če je okno na stranski steni, lahko poleg njega postavite mizo ali načrtujete razširitev kuhinjskega delovnega pulta in tako ustvarite prostor za pitje kave in uživanje obrokov. 

Ne pozabite, da kuhinjsko okno ne sme biti tik ob plinskem štedilniku. Podobnih priporočil za druge vrste štedilnikov ni, čeprav lahko med kuhanjem in cvrtjem pride do brizganja, parjenja in škropljenja. Če je v bližini štedilnika okno, se zlahka umažejo tako okno kot tudi okraski na njem, kot so zavesa, roleta ali žaluzija. 

Urejanje majhne kuhinje je lahko precejšen izziv, vendar se boste z ustreznim načrtom izognili napakam ter izbrali najboljši slog in pohištvo za vaš prostor.